Last Updated:
Firebase

Yüksek Performanslı Bedava Hosting

Table of Contents

Günümüzde birçoğumuzun bir web sitesi bulunmakta. Özellikle wordpress gibi işleri çok çok kolaylaştıran içerik yönetim sistemleri ile artık bir web sitesi sahibi olmak için profesyonel bir yazılımcı olmanıza gerek yok. Bir kaç tık ile bir web sitesi kurulabiliyor. Ancak bununla birlikte düşünülmesi gereken bir çok maaliyet de bulunuyor. Bu maaliyetler başlangıçta çok az gibi gözükse de zamanla maaliyetler de artmaya başlıyor. İlk olarak temel maaliyetlerin neler olduğuna bakalım, sonra da bu maaliyetlerin hangilerinden ne kadar tasarruf edebiliriz onu inceleyelim.

En basitinden bir web sitesi kurmak için ihtiyacımız olan iki ürünü satın almamız gerekiyor.

Site Kurulumu için Gerekenler

Domain / Alan Adı

Birincisi domain yani alan adı. Bir web sitesi kurmak için ilk sahip olmamız gereken şey alan adıdır. Alan adımız olmadan sitemizi kuramayız. Günümüzde birçok farklı uzantılı alan adı bulunmaktadır. Bunların en başında ise tabiki .com gelmektedir. Alacağınız uzantıya göre alanadi.com benzeri bir siteye sahip olabilirsiniz. Bunun için zaman zaman firmaların yaptığı kampanyalar ile 35-40 tl'den başlayan fiyatlar ile domaina satın alabilirsiniz. Ancak genellikle indirimler sadece birinci yıl geçerli olmaktadır. İkinci yıldan itibaren 60-70 tl ödemeniz gerekecektir.

Hosting

Hosting sitemizi barındıracağımız alan anlamına gelmektedir. Yani sitemizde olması gereken kodları, yazılarımızı, görsellerimizi, videolarımızı vb. tüm içeriğimizi bir hostinge yüklememiz gerekir ki buradan internet dünyasına yayın yapabilelim.

Tabiki hosting kiralamak da belli bir maaliyet demek. Bu da aylık olarak 5 tl civarından başlayarak 50-60 tl'ye kadar çıkabilir ihtiyaçlarınıza göre. 

SSL Sertifikası

SSL sertifitikası web sitelerinin güvenli olduğunu gösteren dijital bir şifreleme sertifikasıdır. Web sitesi kurulumu için şart değildir ama ssl kullanmanın bazı avantajları vardır. İlk olarak şunu söyleyebilirim ki bir online satış yapmak için ssl kullanmak zorunludur. Blog sitesi gibi e ticaret işlemlerinin yapılmadığı sitelerde ise böyle bir zorunluluk yoktur. Ancak kullanıcı web sitenize girdiği zaman bazen tarayıcılar sitenizi açmayabilir, açtığı zaman bu site güvenli değil şeklinde bir uyarı verelibilir. Ayrıca tarayıcının url çubuğundaki domaininizin başında yine sitenizin güvenli olmadığı vurgulanır. SSL kullanıyorsanız domaininizin başında yeşil kilit ikonu gösterilir ve bahsettiğim sorunlardan hiçbirisini yaşamazsınız. 

Tüm bunlarla birlikte kullandığınız hosting hizmetinin sorunsuz ve kesintisiz şekilde çalışması da önemlidir. Çünkü sitenizin kesintisiz şekilde yayın yapması hem sitenize ulaşmak isteyen kullanıcılar hem de SEO açısından çok çok önemlidir. Bazı ücretsiz hosting hizmetleri var ama kesintisiz ve kaliteli hizmet açısından hiç de tercih edilebilecek hizmetler değil. 

Şimdi tüm bu sorunlarınızı kolay birkaç adımla ortadan kaldırabilecek hem de belirli bir yere kadar ücretsiz versiyonu olan bir hizmetten bahsetmek istiyorum. Belirli bir yere kadar ücretsiz diyorum ama ücretsiz kısmı öyle azımsanacak kadar da küçük değil baştan söyleyeyim. 10 gb depolama alanı ve aylık 10 gb trafik sunmaktadır.

Firebase İle Ücretsiz Site Kurulumu

Firebase Nedir?

Firebase Google'a ait bir backend hizmetidir. Aslında daha çok mobil geliştiriciler tarafından bilinmekte ve kullanılmakta olsa da çok farklı hizmetleri bir araya getiren komleks bir yapıdır. Kısaca Firebase'in sunduğu hizmetlere bir bakalım:


  1. Kullanıcı giriş yetkilendirmesi
  2. Veritabanı hizmetleri
  3. Depolama
  4. Hosting
  5. Makine Öğrenmesi Kitleri
  6. Performans ve hata test ortamları
  7. Platformlar arası ortak uygulama analizi
  8. Ortak fonksiyon
  9. Toplu bildirim
  10. Reklam araçları

Burada saydıklarımızın dışında daha farklı fonksiyonları da var ancak temel olarak bunları söyleyebiliriz. Şimdi Firebase'in web sitesi kurulumu ile ilgili ücretsiz hizmetlerini inceleyelim.

Firebase Domain

Domain'in bir web sitesi için olmazsa olmaz bir gereklilik olduğundan bahsetmiştik. Firebase ile kurduğumuz bir web sitesi için, firebase varsayılan olarak bir domain atamaktadır. Daha sonra biz dilersek kendi özel domainimize yönlendirme yaparak kendi domainimizi kullanabiliriz. Ancak burada böyle bir zorunluluk yok ve firebase'in varsayılan domain hizmeti ücretsiz veriliyor. Bu durumun tek kısıtlayıcı tarafı şu. .com .net gibi kendi istediğimiz uzantıları kullanamayız. Firebase kendisi siteadi.web.app şeklinde ve   siteadi.firebaseapp.com şeklinde domain sağlıyor. Bunları hiçbir ücret ödemeden kullanabiliriz. 

Tabiki kendi özel domainimizi alarak da firebase de kullanabildiğimizi tekrardan hatırlatmak isterim. 

Firebase Hosting

Firebase Hosting, yine firebase tarafından sunulan ve gerçekten yüksek performanslı kesintisiz bir hizmet. Daha önceden wordpress ile kurduğum bu sitenin sistemini değiştirerek (artık wordpress kullanmıyorum) firebase hostingde barındırıyorum ve bu güne kadar her hangi bir sorun yaşamadım. Kaliteli bir hizmet ve 10 gb depolamaya ve aylık 10 gb trafiğe kadar ücretsiz hizmet sunmaktadır. Aslında az trafikli bir siteniz olacaksa ömür boyu ücretsiz barındırma anlamına gelmektedir bu durum. Mesela bir işletme, bir şirket sitesi kuracaksanız ve sadece müşterilerinize hitab edecek bir siteniz olacaksa muhtemelen bu sınırları hiç bir zaman aşmayacaksınız ve bu hizmetleri hep bedavadan kullanabilirisiniz. 

Burada dikkat edilmesi gereken konu şu. Firebase'de wordpress gibi içerik yönetim sistemlerini kullanamazsınız. Firebase hosting statik içeriğinizi barındırmanızı sağlar ama hazır sistemleri burada kuramazsınız. Hosting kısmında static verilerinizi barındırabilirsiniz.

Hazır sistemleri kuramasanızda firebase veritabanlarını kullanarak yada farklı bir yerden aldığınız veritabanı hizmetini sitenize bağlayarak yine sitenizi dinamik hale getirebilirsiniz. Ancak bunun için biraz kod bilgisi gerekecektir.

Firebase SSL

Firebase ile bir web sitesi oluşturduğunuzda size ücretsiz olarak bir ssl sertifikası tanımlanıyor. Yani başka yerlerden aldığınız hosting hizmetlerinde olduğu gibi ssl sertificası satın alımına para ödemezsiniz ve kurulumu ile uğraşmazsınız. Kurulum ile ilgili de hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Siteyi kurduğunuzda otamatik olarak ssl sertifikanız tanımlanmış oluyor. 

Firebase Hosting Kurulumu

Firebase ile kurulum işlemleri de aslında çok basit. Şayet html yada farklı bir şekilde hazırlanmış bir web siteniz varsa doğrudan firebase hostinge yükleyebilirsiniz. Bunun için önce bilgisayarınıza Node.js yüklemeli sonra da dört basit adımda sitenizi hostinge atabilirsiniz. Firebase hosting kurulumunu yaptığınızda bu basit adımları size gösterecektir. Ama kısaca burada da değinebiliriz.

Node.jskurulumundan sonra bilgisayarımızın arama alanına cmd yazarak komut paletimizi açalım. 

Sonrafirebase loginkomutunu çalıştırarak login olmamız gerekiyor. Bu komutu çalıştırınca tarayıcımız açılacak ve bir web sitesine giriş yapıyor gibi google hesabımız ile giriş yapmamızı isteyecektir. Burada login olunca bilgisayarımızda da firebase giriş yapmış oluyoruz. 

Ardından komut paletinden sitemizin dosyalarının olduğu kök klasörümüze gidiyoruz. Burada firebaseinit komutunuçalıştırmamız gerekiyor. Bu komutu çalıştırınca firebase klasörümüze gerekli dosyaları oluşturacaktır. Daha sonra da bize hangi klasörü hostinge atacağımızı soracak. sitemizin dosyalarının içinde bulunduğu klasörün adını yazmamız gerekiyor. 

Son adımda isefirebase deploykomutunu çalıştırıyoruz. Bu komutla beraber dosyalarımaz hostinge yükleniyor ve artık sitemiz hazır. Güle güle kullanın. Hepsi bu kadar. 

Firebase hosting kurulumu, Flutter mobil uygulamalar ve web projeleri ile ilgili profesyonel hizmet almak isterseniz benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. 

Comments