Sure İsmi Olan Hayvanlar
Bu yazıya kaç puan verirsiniz.
[ratings]
Kur'an'da 114 sure bulunmaktadır ve bu surelerin her birinin isminin bir anlamı vardır. Bu anlamlar genellikle surenin içerisinde anlatılan konulardan alınmıştır. Bu isimlerin kim tarafından belirlendiği konusunda ise iki farklı görüş bulunmaktadır. Bu görüşleri başka bir makaleye bırakarak şimdi bu surelerden hayvan ismi olanlar inceleyelim.
Kur'an-ı Kerim'de 5 surenin ismi hayvan ismidir. Bunlar Bakara Suresi, Nahl Suresi, Neml Suresi, Ankebut Suresi, Fil Suresi'dir. Bu isimlerin anlamları şu şekildedir.
Bakara: İnek
Nahl: Arı
Neml: Karınca
Ankebut: Örümcek
Fil: Fil
- Bakara suresi ismini içerisinde anlatılan bir olaydan almıştır. Buna göre Musa (as) kavmine, Allah'ın bir sığır kesmelerini emrettiğini söylemiş ve kavmi önce bizimle alay mı ediyorsun diye cevap vermiş daha sonra da bu emri getirmek için bin dereden su getirmişlerdir. Ancak sonunda emredileni yapmışlardır. Bu ayetler şu şekildedir.
"67. Bir vakit de Mûsâ kavmine: «Allah, bir sığır kesmenizi emrediyor» demiş, onlar da: «Ay! Sen bizimle alay mı ediyorsun» diye cevap vermişlerdi. Mûsâ da «Öyle cahillere katılmaktan Allah’a sığınırım» demişti.
68. Bunun üzerine Mûsâ’ya: «Peki öyleyse Rabbine yalvar da onun ne olduğunu bize açıklasın» dediler. Mûsâ: «Rabbim şöyle buyuruyor: O sığır ne pek geçkin, ne de körpe olmayıp orta yaşta dinç bir inek olacaktır» Haydi size emredilen işi yapın bakalım» dedi.
69. Bu sefer dediler ki: «Rabbine yalvar da onun rengini bize bildirsin» O da: Allah diyor ki: «O, bakanların içini açan parlak sarı bir inek olacaktır» dedi.
70. Onlar yine dediler ki: Bizim adımıza Rabbine yalvar da onun nasıl olacağını bize iyice bildirsin. Zira istenen sığır, bize diğerlerine benzer geldiğinden tereddütte kaldık. Ama inşaallah asıl istenen sığırı buluruz.
71. Mûsâ: «Rabbim şöyle diyor: O inek, ne toprağı sürmek için çifte koşulmuş, ne de ekin sulamada çalıştırılmış olmayan, salma ve her kusurdan uzak, hiç alacası bulunmayan bir inek olacaktır.» Onlar: «İşte şimdi gerçeği tam anlayacağımız tarzda bildirdin» diyerek nihayet sığırı kestiler ki az kaldı yapmayacaklardı.
72. Hani siz bir adam öldürmüştünüz de peşinden katilin kim olduğu hakkında birbirinizle kavgaya tutuşup suçu üzerinizden atmıştınız. Halbuki Allah sizin gizlediğinizi meydana çıkaracaktı.
73. Bunun üzerine dedik ki: «Kestiğiniz sığırın bir parçasıyla o maktûlün cesedine vurun» (Vurulunca da o diriliverdi.) İşte Allah bunu nasıl dirilttiyse ölüleri de öyle diriltir. Aklınızı iyice kullanasınız diye âyetlerini size gösterir."
- Nahl Suresi'nin anlamı da arı anlamına gelmektedir. Bu sure de ismini, Allah Teala'nın bal arısına vahyetmesini anltan 68. ayetinden almıştır. Bu ayet şu şekildedir: "Senin Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kuracakları kovanlardan kendine evler edin."
- Neml Suresi, adını 18. âyette yer alan “en-Neml” kelimesinden almaktadır. Neml, karınca demektir. Sureye adını veren bu ayet, Süleyman (as)'ın ordusuyla birlikte hareket halindeyken bir karıncanın diğer karıncaları uyarmasını konu almaktadır. Bu ayet şu şekildedir: "Nihayet karınca vâdisine geldikleri zaman, bir karınca: «Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin; Süleyman ve ordusu farkına varmadan sizi ezmesin!» dedi."
- Ankebut Sûresi, adını 41. âyette geçen “el-Ankebût” kelimesinden almıştır. Ankebût, örümcek demektir. Bu ayet şu şekildedir: "Allah’tan başka hâmi, sığınacak tanrı edinenlerin durumu; tıpkı kendine yuva yapan örümceğin haline benzer. Halbuki en çürük yuva, örümcek ağıdır. Keşke bu gerçeği bir bilselerdi!"
- Fil Suresi, fillerle donanmış ordusuyla Kâ’be’yi yıkmaya gelen Ebrehe’nin helâk edilişinden bahsettiği için bu adı almıştır. Sure şu şekildedir:
"1. Rabbinin Ashab-ı fil’e ettiklerini görmedin mi?
2. Onların hile ve düzenlerini boşa çıkarmadı mı?
3. Üzerlerine ebabili, sürü sürü kuşları salıverdi.
4. Bunlar onlara pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyorlardı.
5. Derken onları kurt yeniği ekin yaprağına çeviriverdi."