Flutter Nedir?
Flutter, google tarafından geliştirilen, açık kaynak kodlu bir arayüz geliştirme kitidir. Bir kaç yıl içerisinde hatta kararlı sürümü çıkalı kısa bir süre (4 Aralık 2018) geçmiş olmasına rağmen bu kadar hızla yayılmasında ise çalıştığı platformların sayısı etkili oldu. Çünkü siz tek bir kod yazıyorsunuz ama Android. IOS, web, Windows, Macos hatta Fuşya'da çalışıyor. Google, bu SDK'yı açıkladığı zaman yazılım dünyası oldukça heyecanlanmıştı. Sebebi ise tam olarak işte bu kadar fazla platformda çalışabilmesi. Ben de bu iddiaya kendini kaptıranlardan birisi olarak kendimi flutter araştırmalarında buldum.
Bu yazıyı yazdığım tarihte artık flutter, android ve IOS'ta kararlı sürümde ilerliyor, web'de ise henüz beta aşamasında. Geldiği şu aşamada gerçekten de harika mobil uygulamalar geliştirilebiliyor, web sitesi olarak da iyi durumda ama daha da iyi olacağına eminim. Bu yazıyı yazmadan önce iki adet uygulama yayınladım, iki adet de web sitesi, ve yayınlamadığım bir çok da denemelerim var. Bu süreçte gördüm ki flutter gerçekten iddia ettiği kadar başarılı.
Flutter Hangi Dili Kullanıyor?
Flutter, hangi dili kullanıyor diye soracak olursak, dart dilini kullanıyor. Bu yüzden flutter ile bir uygulama geliştirmek isteyenlerin temel anlamda dart diline de hakim olmaları gerekmektedir. Basit bir arayüz tasarımında dart diline çok ihtiyaç duymayabilirsiniz belki ama biraz karmaşık uygulamalar geliştirmek ve uzak yada lokal veritabanı işlemleri, işlem mantıkları için dart dileine ihtiyacınız olacaktır.
Flutter UI
Flutter, tamamen widgetlardan oluşan bir arayüz tasarlama aracıdır. İhtiyacınız olan her şey için bir widget kesinlikle vardır. Bu da flutter ile kodlama yapmayı oldukça kolaylaştırmaktadır. Sadece ihtiyacınızı hangi widgetın gidereceğini bilmeniz yeterli olacaktır. Sonra da bu widgetlerin kendine has propertilerini bilmelisiniz ki widgetları özelleştirebilesiniz. Mesela ögelerinizi alt alta dizmek için column, yanyana dizmek için row widgetlarını kullanabilirsiniz. Genel bir çerçeve için ise container widgetı oldukça kullanışlı. Flutter'ın tüm widgetlerini görmek için widget kütüphanesine bakmanız yeterli olacaktır.
Özel Widgetler Oluşturma
Flutter bize bir çok widget sunuyor ama istersek biz kendi widgetlarımızı da oluşturabiliriz. Bu widgetlerı istediğimiz gibi özelleştirebilir ve istediğimiz yerde kullanabiliriz.
Flutter ile ilgili bu şekilde ön bilgi verecek şekilde kısa bir yazı yazmak istedim. Ancak bu yazı sadece bir başlangıç ve flutter tecrübelerimi bu blogda yayınlamaya devam edeceğim.
Flutter ile merak ettikleriniz için blogumu takip etmeyi unutmayınız. Ayrıca flutter projelerinizde bir profesyonele ihtiyaç duyarsanız da benimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.