Last Updated:

Sünnet Olmak

Bu yazıya kaç puan verirsiniz?

[ratings]

Sünnet olmak, cinsel organlar üzerinden gerçekleştiği için cinsel ilişkide eşlerin tatmin olmasına doğrudan etki eden bir operasyondur. Dini açıdan bakıldığında ise erkeklerin sünnet olması, peygamberlerin sünneti olarak bize kalmış ve günümüzde aynı şekilde erkek çocuklarının ergenlik çağına gelmeden önce sünnet ettirilmeleri şeklinde devam etmektedir. Kızların sünnet ettirilmesine gelince, bu konu günümüzde de hala tartışmalı olan ve bazı bölgelerde kültürel olarak uygulanan bir işlemdir.

Dini boyutu ve cinsel ilişkiye etkisi açısından erkek ve kadın sünneti farklı olduğu için ikisini ayrı ayrı incelemekte fayda var.

Erkek Sünneti

Sünnet kelimesi, yol, yöntem, örnek uygulama, örf, adet ve gelenek anlamına gelen bir kelimedir. Terim olarak ise, Hz. Peygamberin söz fiil ve takrirlerine denilmektedir. Cinsel organın derisinin bir parçasının alınması şeklinde bilinen sünnet kelimesi için ise Arapça’da “hıtan” kelimesi kullanılır. Bu bağlamda sünnet kelimesinin yaygın şekilde kullanılması muhtemelen bu uygulamanın peygamberlerin bize bıraktığı bir uygulama olmasından kaynaklanmaktadır.

Şimdi erkeklerin cinsel organının derisinin bir kısmını alma şeklinde uygulanan erkek sünnetini farklı yönleriyle inceleyelim.

Erkek Sünneti’nin Dini Önemi

Peygamberimizin sünnet hakkında söylediklerine bakarak konunun dinimiz açısından önemini anlayabiliriz. Kur'an-ı Kerim’de “Önceki peygamberlerin izinden git.” Şeklinde bir emir bulunmaktadır. Hz. İbrahim ise ileri yaşlarda sünnet olmuştur. Bu durumda sünnet olmak Hz. İbrahim’in sünneti olduğundan önemlidir.

Başka bir hadislerinde peygamberimiz şöyle buyurmuştur. “Beş şey fıtrattandır. Bunlar; sünnet olmak, kasıkları traş etmek, bıyıkları kısaltmak, tırnak kesmek ve koltuk altı kıllarını yolmaktır.

Ayrıca Müslüman olan birisinin sünnet olması gerektiğini söylemiştir. “Kâfirlik döneminde vücudunda oluşan kılları gider, sonra da sünnet ol.” Buyurmuştur.

Bütün bunlar erkeklerde sünnet olmanın İslam dininde büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.

Sünnet Olmanın Dini Hükmü

Bir konunun önemi ile dini hükmü arasında büyük farklılık vardır. Birde sünnet olmanın İslam fıkhı açısından hükmüne bakalım.

Bu konuda mezhepler arasında farklılıklar vardır. Mesela Şafiî Mezhebi’ne göre vâcib, Malikî ve Hanefî mezhebine göre ise sünnettir.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bir rivayete göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v.), torunları Hasan ve Hüseyin’i doğumlarının yedinci gününde sünnet ettirmiştir. Bazı alimler bu rivayete dayanarak Peygamberimizin uygulamasına dayanarak yedinci günde sünnet ettirmenin ayrıca Peygamberin uygulamalarına uyma anlamında sünnet sevabı kazandıracağını düşünmektedirler.  Ancak çocuk âkıl‐bâliğ oluncaya kadar yani ergenlik çağına gelinceye kadar ertelenmesinde dînî bir sakınca yoktur. Fakat çocuk ergenlik çağına geldiğinde sünnet ettirilmesi vâcib yani yapılması gereken bir görevdir. Bülûğ çağını aşan erteleme, ana‐babayı günahkâr yapar.

Bu konuda düğün gibi bir merasim yapılması zorunlu değildir.

 ncak sünnet düğünü yapma gerekliliği yoktur.

Sünnet olmanın Sağlık ve Cinsellik Açısından Önemi

Sünnet cinsel organın derisi üzerinde yapılan bir operasyondur. Bu operasyonla alınması gereken deri, salgıladığı yağ sebebiyle kötü bir koku yayabilmektedir. Ayrıca mikrop barındırması sebebiyle penis hastalıklarına sebep olabildiği gibi barındırdığı mikropların vajinaya yada rahme bulaşmasına da sebep olabilir. Bundan dolayı sağlık açısından sünnet gerekli bir uygulamadır.

Gülfe olarak isimlendirilen bu deri, alınmadığı takdirde cinsel organın uç kısmında sürtünmeye sebep olacağından, insanı mastürbasyona yönlendirmektedir. Evlilik öncesindeki mastürbasyon alışkanlığı ise daha sonraki cinsel hayata olumsuz etki eder. Mastürbasyon alışkanlığı erken boşalmayanın başlıca sebebidir. Erken boşalma ise cinsel ilişkide en büyük problemdir diyebiliriz.

Sünnet olmamak cinsel ilişki sırasında da bazı problemlere sebep olabilir. Çünkü alınmayan bu deri penisin hassas olan uç kısmını kaplamaktadır. Bu durumda organlar arasındaki teması sınırlamakta ve duyarlılığa engel olmaktadır. Bu deri kalın bir prezarvatif gibi düşünülebilir. Burada bir de kadında da klitorisi örten bir deri problemi varsa, sorun daha da büyüyecektir.

Bu sorunların hepsi sünnet ile aşılabilmekte ve erkeği sünnetli olan eşler daha sağlıklı bir cinsel hayat yaşayabilmektedirler.

Kız/Kadın Sünneti

Kızların sünnet edilmesi konusu günümüzde de bazı bölgelerde uygulanan tartışmalı bir konudur. Dinimizi bu konuda bir uygulaması olup olmadığı ve cinsel açıdan kadın sünnetinin etkilerini ayrıca bir makale konusu olarak incelemek istiyoruz.

Kadın sünneti ile ilgili makalemizi okumak için tıklayınız.