Last Updated:

En Kolay Wordpress Kurulumu

Sinan Kanmaz
Sinan Kanmaz Wordpress

Wordpress dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olarak ün saldı ve her geçen gün kullanım oranı artmaya devam etmektedir. Özellikle yeni web site kurmak isteyenler için ilk tercih genellikle wordpress olmaktadır. Tabiki bu sürekli kendini geliştiren ve açık kaynak kodlu olmasıyla özelleştirmelere ve katkılara açık olan, eklenti sistemiyle de kullanıcılara akla gelebilecek her türlü imkanı sağlayan wordpress'in başarısıdır. Burada en önemli yanı ise tabiki kurulumu ve kullanımının çok kolay olmasıdır.

Şimdi bu kurulum şekillerinden en kolay olanını sizlere anlatmaya çalışacağım. Hemen akıllara farklı farklı kurulum şekli mi var şeklinde bir soru gelebilir. Evet wordpress'in farklı kurulum şekilleri var. Ancak bir kaç tık ile hemen bir wordpress siteye sahip olmak gayet mümkün ve çok basit. Şimdi bu en kolay wordpress kurulum şeklini inceleyelim. Öncelikle kuruluma geçmeden önce bazı yapmamız gerekenlerden bahsedelim.

Wordpress Kurulumuna Hazırlık

Domain

Domain, bir çoğunuzun bildiği gibi web sitemizin ismidir. Bir web sitesini kurmadan önce kuracağımız sitenin bir adı olması gerekmektedir. Bunun için öncelikle bir domain satın almamız gerekiyor. Bir çok farklı domain firması var. İstediğinizden alabilirsiniz. Bu firmalarda fiyatlar farklı olabilir. Öncelikle bunları karşılaştırmak ve sizin için en uygun olanı bulmak isteyebilirsiniz. Ancak ikinci adımda anlatacağım hosting ile birlikte domain firmasını düşünmekte fayda var. Çünkü hostingi hangi firmadan alacağınız sitenizin performansı için önemli bir faktör. Kaliteli bir firmadan hosting almalısınız ve aldığınız domaini de aktarmayla uğraşmak istemiyorsanız domain ve hostingi aynı firmadan alabilirsiniz. Bu işte yeniyseniz ve uğraşmak istemiyorsanız benim tavsiyem aynı firmadan almanız. Ancak ileri seviye bir webmaster iseniz zaten wordpress kurulumu ve isim aktarma konularında yeterli bilgiye sahipsinizdir ve sizin için en uygun domain firmasını tercih edebilirsiniz.

Domainimizi aldığımıza göre ikinci adıma geçebiliriz.

Hosting

Arkadaşlar hosting, bizim verilerimizin barındırılacağı alan anlamına gelmektedir. Nasıl bilgisayarınızda dosyalarınızı saklıyor ve ihtiyacınız olanları açıp bakıyorsanız, yani bilgisayarın harddiskini kullanıyorsanız, aynı şekilde web sitemizin dosyalarını da yükleyeceğimiz bir alana ihtiyacımız var. Buraya yükleyeceğiz dosyalar, kiraladığımız sunucu aracılığı ile sitemizin kullanıcılarına sunulacak. Bu yüzden ikinci olmazsa olmaz ihtiyacımız hosting, yani alan.

Hosting firmalarında da birbirinden farklı bir çok seçenek bulunmaktadır. Ancak neredeyse tüm hosting firmaları wordpress hosting altyapısı sunmaktadır. Biz bunlardan bir tanesini tercih edeceğiz.

Bununla birlikte sunucu hızı da ileride bizim için önemli bir kriter olacak. Çünkü sunucu hızı doğrudan web sitemizin hızına etki etmektedir. Google ise web sitelerin hızına çok önem vermekte ve hızlı siteleri daha çok yukarıya taşımaktadır. Bu yüzden seçeceğimiz hosting firması da önemli bir faktör.

Tabi sadece sunucu hızı değil, teknik destek gibi bir çok kritere dikkat etmek gerekmektedir. Benim kullanmış olduğum firma gece yarısı da olsa bir sorun olduğunda en kısa zamanda müdahale ediyor. Sunucu hızı da iyi olduğu için almış olduğum hizmetten gayet memnunun.

Wordpress hostingimizi de aldığınızı varsayıyorum. Şimdi en kolay wordpress kurulumuna geçebiliriz.

En Kolay Wordpress Kurulumu

Wordpress'in bu kadar çok tercih edilmesiyle birlikte artık hosting firmaları kendi sistemleri içerisine hazır wordpress kurulumlarını koymaya ve wordpress hostingler sunmaya başladı. Hatta artık neredeyse tüm hosting firmaları bu altyapıyı sunuyor. Bu sayede kolaylıkla wordpress kurulumu yapılabiliyor. Artık veritabanı kurmaya, veritabanı kullanıcıları oluşturmaya, veritabanıyla wordpress'i bağlamaya gerek kalmadı. Aslında bu işlemler de çok zor değildi ancak artık daha da kolay hale geldi.

Şimdi bu kolay wordpress kurulumu nasıl yapılıyor ona bakalım. Öncelikle hosting firmamızdaki yönetim panelimize giriş yapıyoruz. Sonra cpanel'e giriyoruz. Burada dosyalar, veritabanları, etki alanları gibi sekmeleri göreceksiniz. Aşağıda Softaculous Apps Installer sekmesine gelelim. 

Burada kurabileceğimiz farklı sistemler bulunmaktadır. Bunların içinden wordperess'i bulup tıklıyoruz. Resimde yerini görebilirsiniz.

Karşımıza wordpress kurulum sayfası çıkacaktır. Bu sayfada yükle yada install now butonlarından birisine tıklayarak sitemizde kullanacağımız bazı önemli ayarlamaların olduğu bölüme geçiyoruz.

İlk olarak yüklemek istediğimiz wordpress versiyonunu bize soruyor. En son versiyonu tercih etmenizi tavsiye ederim. Bu şekilde wordperess'in en güncel halini kurmuş olacaksınız. Şu an wordpress 5.3 yayınlandı. Ancak siz bu kurulumu yaparken muhtemelen daha yüksek versiyonlar yayınlanmış olabilir.

İkinci olarak bizden protokol seçmemizi istemektedir. Burada dört farklı seçenek var. Bunlar http:// http://www. https://www. https://www. protokol şekilleridir. Burada dikkat etmemiz gereken www. olup olmamasıdır. Çünkü artık web site isimleri www. olmadan da olabilmektedir. İkincisi http yada https seçmek. Https seçebilmek için ssl sertifikası satın almış olmanız gerekmektedir. Eğer ssl sertifikanız yoksa http  ile başlayanlardan birini tercih etmeniz gerekmektedir.

Üçüncü adımda domain seçmelisiniz. burada şayet tek domaininiz varsa zaten o domaini göreceksiniz. Ancak birden fazla domaininiz var ve paylaşımlı hosting kullanıyorsanız bu durumda birden fazla domain ile karşılaşacaksınız. Bunlardan hangisine kurulum yapmak istiyorsanız, onu seçmelisiniz.

Dördüncü adımda sizden dizin seçmeniz istenmektedir. Buraya hiçbir şey yazmazsanız sistem sizin için otomatik bir dizin oluşturur. Kendinizde buraya bir dizin adı girebilirsiniz.

Asıl yapmamız gerekenler bu kadar. Artık sitemiz kuruluma hazır diyebilirim. Ancak bir kaç ayar daha yapmak daha sonraki işlerimizi kolaylaştıracaktır.

Site Settings, yani site ayarları bölümünde site ismi ve site açıklaması girebiliriz. Bunları daha sonra wordpress sitemizin yönetim panelinden değiştirebiliriz. Ancak hazır olarak gelmesini istiyor ve daha sonra uğraşmak istemiyorsanız burada istediğiniz ismi ve site açıklamasını girebilirsiniz.

Normal tek bir site kuruyorsak çoklu site tikini işaretlemeyin. Bu özellik birden fazla domainde tek bir site kullanmak içindir.

Admin Account yani yönetici ayarları bölümünden kullanıcı adı ve şifresi belirliyoruz. Bunları daha sonra wordpress admin panele giriş için kullanacağız. Bu yüzden buraya unutmayacağınız bir kullanıcı adı ve şifre girmenizi tavsiye ederim. Bunları unutursanız sıfırlamak mümkün tabiki ama yeni başlayanlar için emin olun wordpress site kurulumundan daha zor olacaktır.

Site dili bölümünden kullanmak istediğimiz dili seçiyoruz. Bu seçenek web sitemizde kullanmak istediğimiz default dili belirlemek içindir. Wordpress seçmiş olduğumuz dilde yüklenecektir. Ancak bunu kurulumdan sonra wordpress admin panelden değiştirebilirsiniz.

Benim kullandığım hosting firması burada bazı ek ayarlar daha sunmaktadır. Bunlar loginizer eklentisi ve clasic editör eklentilerinin yüklenmesi. Loginizer eklentisi ile sitenize yapılan girişleri kontrol edebilirsiniz. Yanlış girişler sonucunda ip engelleyebilir, yada istediğiniz ipleri kara listeye alarak sitenize girişlerini engelleyebilirsiniz. Clasic editör ile ise wordpress editörün 5.0 sürümünden önceki editörünü kullanabilirsiniz. Wordpress 5.0 ile birlikte editör tamamen değişmiş ve bloglar ekleyerek içerikleri oluşturmaya başladık. Clasic editör eklentisi ise wordpress editörü eski haline döndürmektedir. Bu eklenti wordpress 5.0'ın yayınlanmasının ardından kısa süre içerisinde 2000000'dan daha fazla site tarafından kullanılmaktadır.

Buradan tema seçimi de yapabilirsiniz. Ancak elinizde kullanmak istediğiniz farklı bir tema varsa  zaten temayı değiştireceğiniz için burada tema seçimi ile uğraşmanıza gerek yok.

Bu ayarları yaptıktan sonra yükle butonuna tıklayınca birkaç saniye sonra siteniz hazır olacaktır.

Artık sitenizin url'si ile sitenize ulaşabilir, siteadi.com/wp-admin şeklinde de wordpress yönetim paneline gidebilirsiniz. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek sitenizi düzenlemeye ve içeriklerinizi girmeye başlayabilirsiniz.

Yeni web sayfanız hayırlı olsun.

Bu ayarlardan bazıları hosting firmanıza göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak ayarlarınız anlattıklarıma benzer şekildedir.

Konuyla ilgili profesyonel yardım almak için buraya soru sormak için ise buraya tıklayabilirsiniz.