Last Updated:

Eklentisiz Mailchimp Nasıl Kurulur?

Sinan Kanmaz
Sinan Kanmaz Wordpress

Uzun zamandır wordpress ile içerik yayınlıyorum. Blogger olarak uzun zamandır yol aldığım wordpress her konuda imdadıma yetişiyor. Ancak içeriklerimi mail ile okurlarıma ulaştırmanın yolunu araştırmaya başladığımda gördüm ki bu konuda hep eklentiler ile çözümler sunulmuş. Hatta en iyi mailchimp eklentileri şeklinde yazıların yayınlandığını gördüm. Hem de bu yazıları yayınlayanlar, benim gibi farklı alanlarda yazılar yazan bloglar değil, wordpress hakkındaki bloglardaydı. Ancak aynı bloggerlar bize hep eklenti kullanımını mümkün olduğu kadar minimize etmemizi de öğütlemekteydiler. Bu yüzden eklenti kullanmadan mailchimp kullanmanın yolunu araştırdım.

Peki eklenti olmadan mailchimp kullanılabilir mi? Elbette. Hatta şunu söyleyebilirim ki eklenti kullanımlarından daha basit.

Mailchimp size web sitenizi entegre etmeniz için bir kod veriyor. Fazla bir kod bilgisine ihtiyacınız yok. Analytics yada ads kodlarını sitenize eklemişsinizdir. Aynı işlemi burada da yapıyoruz. Bunun dışında siteniz üzerinden başka bir işlem yapmanıza gerek yok. Geri kalan tüm işlemleri mailchimp panelinizden yapabilirsiniz. Şimdi ayrıntılı olarak yapılacak işlemleri görelim.

İlk olarak mailchip'i tanıtarak işe başlayalım.

Mailchimp Nedir?

Mailchimp, mail listeleri oluşturmak, mail bültenleri oluşturmak, okurlarınızı yada müşterilerinizi bültenlerinizden haberdar etmek için kullanabileceğiniz en ideal mail pazarlama aracıdır. Size ücretli ve ücretsiz seçenekler sunmaktadır. Ücretsiz versiyonunda, aylık 12000 adet mail atabilir ve 2000 kişiye kadar mail listesi oluşturabilirsiniz. Sunmuş olduğu bu ücretsiz versiyonu ile diğer e mail pazarlama araçlarına fark atmakta ve kullanıcıların tercihi haline gelmektedir.

Peki Mailchip'i Nasıl Kullanacağız? Şimdi sırası ile bunları görelim.

Mailchimp Aboneliği Oluşturma

İlk olarak mailchimp sitesine gidiyoruz ve sign up free butonuna tıklayarak ücretsiz bir hesap oluşturuyoruz. Hesabimızı oluşturduktan sonra sistem normal şekilde etkinleştirme için e mail gönderecektir. Bu e mail aracılığı ile hesabımızı etkinleştiriyoruz. Hesabımız aktif hale geldikten sonra e mail bültenleri oluşturmak için iki temel adım bizi bekliyor olacak. Birincisi kendilerine bültenlerimizi ulaştırabileceğimiz e mail hesapları yani e mail listemiz. İkincisi bülten oluşturma. Öncelikle liste oluşturmakla işe başlayalım.

Mailchimp Liste Oluşturma

Öncelikle e mail bültenimizi ulaştırmak istediğimiz abonelerimizden oluşan bir liste oluşturmamız gerekiyor. Bunun için menüdeki list sekmesine tıklıyoruz. Karşımıza varsa daha önce oluşturduğumuz listeler çıkacaktır. Ama biz ilk defa liste oluşturduğumuz için burada bir liste çıkmaz. Şimdi biz Create list butonuna tıklayarak ilk listemizi oluşturmaya başlayabiliriz.

Bize burada bazı bilgiler soracaktır. İlk olarak listemize bir isim verelim. Ardından default from email adress kısmına gönderdiğimiz bültenlerin hangi email adresimizden göndermek istediğimizi girmemiz gerekiyor. Burada üyelik için kullandığımız adresten farklı bir e mail adresi kullanmak istiyorsanız bu adrese de bir doğrulama kodu gönderilir. Bu kodu bizden istenilen yere yapıştırarak istediğimiz e mail adresini kullanabiliriz. Daha sonra size isteğe bağlı olarak adres ve telefon numarası gibi bilgileri soracaktır. E ticaret amaçlı yada bir şirket tanitımı gibi amaçlar ile bülten hazırlıyorsanız bunları girmenizde fayda olacaktır. Çünkü bu bilgiler gönderdiğiniz emallerin footer alanında görünmektedir. Diğer opsiyonel alanları da isterseniz doldurarak liste oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz. Şimdi listemizi oluşturmuş oluyoruz. Gelelim bu listenin içine kişileri nasıl ekleyeceğimize.

Listemize üç farklı şekilde üye ekleyebiliriz.

  1. Manuel olarak kişi ekleme

Özel olarak el ile eklemek istediğiniz adresler varsa yine menüden list kısmına tıklıyoruz. Burada oluşturmuş olduğumuz listeyi göreceğiz. Listemizin sağ tarafında Add Contacs butonu yer alıyor. Buradan istediğimiz kişiyi manuel olarak ekleyebiliriz. Burayı tıklayınca bizi 3 farklı alan bizi karşılamaktadır. Ortadaki Add Subscriber butonuna tıklayarak gerekli alanları doldurup manuel olarak listemize bir kişiyi ekleyebiliriz.

2. Toplu Liste Ekleme

Elimizde bir mail listesi varsa bunu mailchimp listemize eklemek için manuel kişi ekleme de yaptığımız gibi listemizin sağ tarafında bulunan Add Contatcts butonuna tıklıyoruz. Daha sonra karşımıza çıkan 3 sekmenin birincisi olan import from a file sekmesine tıklıyoruz. Buradan yine 3 farklı şekilde toplu adres ekleyebiliriz.

Birincisi elimizde csv yada txt uzantılı bir liste varsa bu listeye dorudan mailchimp listemize ekleyebiliriz.

İkincisi başka bir yerden kopyala - yapıştır yaparak listmizi aktarabiliriz.

Üçüncüsü google drive, google kişiler gibi farklı yerlerdeki kişi listelerimizi mailchip listemize aktarabiliriz.

3. Web sitenizde subscrib pop up oluşturma

Üçüncüsü ve en önemlisi olun is yeni aboneler elde etmek için kullanacağımız en önemli yöntem olan web sitemizdeki pop up eklemeyi gelelim. Asıl anlatmak istediğim konu da zaten buydu. Çünkü yazımın en başında anlatmaya çalıştığım ve sitemize eklentiler ile eklemeye çalıştığımız bu subscrib pop upları. Eklentisiz yapabileceğimiz halde eklentiler ile uğraşıp durduğumuz işlem tam olarak burası.

Peki eklentisiz şekilde bu pop upları nasıl oluşturacağız. Bu işlemi de iki adımda yapabiliriz.

Birincisi mailchimp hesabımız ile web sitemizi birbirine bağlamak. Bunun için mailchimp bize bir kod veriyor. Bunun için sağ üst köşedeki hesap bilgilerimizin olduğu yere gidiyoruz. İsmimizin üzerine tıklayınca bazı hesap ayarları karşımıza çıkıyor. Üçüncü satırda connect sites butonuna tıklıyoruz. Burada sistem bize sitemizin hangi altyapıya sahip olduğunu soruyor. Website Builder bölümünde wordpress bulunuyor. Wordress kullanıyorsak bunu yada kullanmış olduğumuz altyapıyı seçebiliriz.

Daha sonra web sitemizin url'ini giriyoruz ve daha önce oluşturmuş olduğumuz listeyi de seçerek kodumuzu alıyoruz. Peki bu kodu ne yapacağız.

Bir web site yöneticisi olarak bu tür kodları sitemize nasıl yapıştıracağımız konusunda aşınasınızdır. Çünkü analytics yada ads kodlarımızı da aynı şekilde sitenize eklemişsinizdir. isterseniz web sitemizin düzenleyici bölümünden isterseniz ftp kullanarak header.php dosyamızın içerisine /head etiketinin öncesine kodlarımızı yapıştırıyoruz. Bu kodu yapıştırdıktan sonra web sitemizde istediğimiz özelliklerde pop upları mailchip panelimizden ayarlayabiliriz.

Geldik pop up ayarlarına. Mailchimp sayfamızda yukarıda ismimizin yanında Create butonu bulunuyor. Bu butona tıklayınca bize 5 farklı seçenek sunuluyor. Yapmak istediğimiz pop up oluşturmak ve abone toplamak ise en alttaki Sign Up Form'u seçmemiz gerekiyor. Yine mailchip bize üç farklı yöntem sunuyor. Gömülü form, pop up ve karşılama yani açılış sayfası. Artık istediğimizi tercih edebiliriz. Buraya kadar konuyu pop up üzerinden anlattığımız için pop op ile devam edelim.

Artık burada pop up'a şekil vermeye başlayabiliriz. Burada bize pop up için dizayn, içine koyacağımız e mail, isim soy isim telefon gibi alanlar, başlık ve abonelikten sonra gösterilecek mesaj gibi alanları düzenleme imkanı veriliyor. Pop up'un ne zaman gösterileceğini de buradan ayarlayabilirsiniz. Sayfa açıldıktan 5 saniye, 2 saniye sonra, kullanıcı çıkmaya yöneldiği zaman gibi seçenekler mevcut.

Burada yapacağımız her değişiklik artık web sitemizde otomatik olarak gösterilecektir. Web siteniz üzerinden hiçbir işlem yapmanıza gerek yok.

Bu konuyla ilgili profesyonel destek almayı düşünüyorsanız ZSK Web Danışmanlığı tercih edebilirsiniz.