Zinanın Bireysel ve Toplumsal Zararları

Zina, İslam Dinin'ne göre büyük günahlardan biridir. Hatta Allah'a şirk koşma ve adam öldürmekten sonra en büyük günah olduğu ayetlerin açıklamalarından anlaşılmaktadır.

Dinimizin koyduğu yasaklar ve emirler, elbette ilahi emirler olarak sırf Allah emrettiği için yapılmalıdır. Ancak bununla birlikte dinimizin ortaya koyduğu bu yasaların bireysel ve toplumsal faydaları vardır. Zina da aynı şekilde hem bireysel hem de toplumsal açıdan büyük zararları olduğu için yasaklanmış hatta zararlarının büyük ve telafisinin zor hatta mümkün olmayacak sonuçlar doğurabilmesinden dolayı büyük günah olarak kabul edilmiştir.

Şimdi zinanın sebep olduğu bu bireyse ve toplumsal zararları hadisler ışığında inceleyelim. Bu zararlardan bir kısmını Peygamber Efendimiz (sav) önceden haber vermiştir. Zinanın İslam toplumu içerisinde yaygınlaşacağını da söylemiştir. Bu yüzden zinanın zararlarını öğrenmek ve toplumumuzda yaygınlaşan bu günahtan korunmanın yollarını bilmemiz gerekir.

Zinanın Zararları

“Zinâ arttığı zaman fakirlik ve çaresizlik de çoğalır.”

Gayri meşru ilişkiler insanın servetinin eriyip gitmesi için yeterli bir sebeptir. Kişinin ne kadar çok serveti olursa olsun, zevke-sefaya düşkün insanlar bu servetlerini peşine düştükleri ve müptelası oldukları zevk ve sefa peşinde harcayıp bitirmektedirler. Günümüzde bunun bir çok örneğini görmek mümkündür.

Meşru ilişkilerde ise sorumluluk ve görevler eşler arasında paylaşılmakta, her bir birey aileye maddi ve manevi katkı sağlamaya çalışmaktadır. Bu şekilde meşru ilişkilerin ise ailenin müreffeh bir hayat yaşamasına, mutlu ve huzur dolu bir ömür geçirmesine faydaları çoktur.

“… Zinâ çoğaldığı zaman esaret yaygınlaşır…”

Zina köleliğin de başlamasına ve yaygınlaşmasına zemin hazırlayan bir etkendir. Zinaya düşkün kişiler öncelikle manevi olarak nefislerinin kölesi haline gelirler. Bununla birlikte kişinin maddi imkanları bu ateş içinde yanarken maddi olarak da kişi başkalarının kölesi gibi olmaya başlar.

Ayrıca zinanın yaygınlaşması fahişelik gibi bu işi meslek haline getiren kişilerin de yaygınlaşmasına sebep olur. Günümüzde dünyanın her yerinde ve ülkemizde de eskortluk adı altında fahişeliği meslek haline getiren kişiler çok fazla arttırmıştır. Bu şekliyle de zina insanların köleleşmesine sebep olmaktadır. Çünkü bu insanların hepsi yaptıkları bu işi isteyerek yapmamaktadırlar. Bir çoğu fahişeliğe zorlanmakta hatta sex kölesi haline getirilmektedir. Dolayısı ile zina köleliği arttırmaktadır.

“Aralarında zinâ mahsûlü çocuklar giderek artmadıkça ümmetim hayır üzerinde yaşayacaktır. Aralarında zinâ ürünü nesiller çoğaldığı zaman ise Allah’ın üzerlerine, umûmunu kuşatacak bir azâbı salması yakın olur.”

Bu hadiste de Peygamberimiz zinanın bir zaman gelip artacağına işaret etmektedir. Bu durum ise İslam toplumunun tamamına zararı dokunacak bir felaket ile sonuçlanacaktır. Çünkü Allah'ın dünyadaki azabı umumi olarak gelmektedir. Bu yüzden zinadan uzak duran insanlar bu durumlarıyla da kendilerini kurtarmış olamazlar. Zina gibi kötü bir fiilin yaygınlaşmasını önlemek için ellerinden geleni yapmalılar özellikle de yeni nesli yetiştirirken bu hususa dikkat ederek çocuklarını eğitmelidirler.

Başka bir hadiste de bu durumu destekleyici nitelikte ”Bir cemiyette zinâ ve faiz açığa çıkıp yaygınlaşırsa o cemiyet halkının bizzat kendileri Allah’ın azâbını üzerlerine çekmiş olurlar.” buyurulmuştur.

“Aman zinâ yapmayınız. zinâ yaparsanız sizin nikâhlı kadınlarınızdan, kadınlarınızın da  izden alacağı cinsel haz körelir. Aman namuslu olunuz ki, kadınlarınız da namuslu olsunlar. Zira falan oğullarının erkekleri zinâ edince, kadınları da zinâcı oldular.”

Bu hadiste de zinanın iki farklı zararına dikkat çekilmiştir. Birincisi kişinin meşru olarak eşi ile yaşayacağı cinsellikten alacağı lezzetin azalması ile alakalıdır. Çünkü cinsel hazlar sadece yaşanan cinsel ilişki ile ilgili değildir. Eşler arasındaki sevgi, muhabbet ve aşk ne kadar fazla ise cinsel ilişkiden alınacak lezzet de aynı oranda fazla olacaktır. Zina ise eşler arasındaki sevgiyi ve aşkı öldüren bir fiildir. Bu yüzden eşler arasındaki cinsel ilişkiden alınacak lezzeti de azaltır hatta yok eder.

İkincisi ise zina eden erkeklerin, eşleri de zina yapmaya başlayacaktır. Bu durum objektif şekilde ispatlanamasa da eşlerden birisinin çevresi ikisini de etkileyecektir. Aynı çevrede, aynı insanlarda oturup kalkan insanların zamanla birbirinden etkileneceği ise bir gerçektir. Bu yüzden eşi zinacı olan bir kişinin kendisinin de bulunduğu ortamdan etkilenerek zamanla zina yapmaya meyletmesi muhtemeldir. Bununla birlikte zina yapan kişinin eşi ile ilişkileri bozulacağından dolayı eşi de kendisini tatmin edecek bir arayış içine itilmiş olmaktadır. Bu durum da eşin zinaya yaklaşmasında büyük rol oynamaktadır.

”Zinânın yaygınlaşarak açığa vurulduğu toplumda ölüm oranı artar.”

Bu hadis de ayrı bir gerçeği dile getirmektedir. Zina yaygınlaşır ve alenen işlenmeye başlanırsa toplumda cinayet oranları artar. Çünkü özellikle bizim gibi ataerkil toplumlarda kadınları benimseme ve sahiplenme duygusu çok fazla yaygındır. Hiç kimse karısının, kız kardeşinin, annesinin başka bir adamla yatmasını kaldıramaz ki bu aslında olması gereken bir duygudur. Ancak zina yapan her bir kadında başka erkeklerin yakın akrabasıdır. Bu yüzden hem zina yapan kadını öldürme, hemde bu kadınla zina yapan erkeği öldürme şeklinde cinayetlere sebep olma ihtimali yüksektir. Bu durumda zinanın yaygınlaştığı oranda cinayetlerin de yaygınlaşacağı anlamına gelmektedir. Töre cinayetlerinin bir kısmı da tam olarak olmasa da benzer şekilde ortaya çıkmaktadır.

”Zinânın ortaya çıkarak açıktan rağbet gördüğü bir toplumda, rağbet edici fertleri mutlaka ve mutlaka önceki nesiller arasında bilinmeyen hastalıklar ve kafa rahatsızlıkları kuşatır.”

Gayr-i meşru cinsel ilişkilerin bir çok önemli hastalığın da kaynağı olduğu bilinmektedir. AIDS gibi bulaşıcı ve ölümle sonuçlanabilen hastalıkların sebebi gayri meşru ilişkilerdir. Bu hadiste de bu tarz hastalıkların ortaya çıkmasında zinanın eksine işaret edilmiştir.

Konuyla ilgili soru sormak için tıklayın.