Sex Yapmak İbadet midir?

Bu yazıya kaç puan verirsiniz?

[ratings]

Sex gibi insan hayatında hem imtihan hem de aile müessesesinin temeli olan bir konunun ibadet olup olmadığını anlamak için öncelikle bu kavramları iyi anlamamız gerekmektedir. Bu başlığı gören sizlerin büyük bir kısmınız muhtemelen "böyle saçmalık mı olur?", "sex gibi bir şey nasıl ibadet olsun" diyeceklerdir. Ama dinimizin kriterlerini, her konuda neler söylediğini bilmeden ön yargı ile yaklaşıyor olabiliriz. Şimdi bakalım sex yapmak ibadet mi değil mi?

Öncelikle "ibadet nedir?"  sorusuna bir cevap vermeye çalışalım. Çünkü ibadetin ne olduğunu bilmeden içerisine girecek olan eylemleri de belirleyemeyiz. Kısaca ibadet Allah Teala'nın emirlerini yerine getirmek ve yasaklarından da kaçınmaktır. Bu tanımı biraz daha genişletecek olursak, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek gibi Allah Teala'nın yapmamızı istediği fiilleri gerçekleştirmek bir ibadet türüdür. Aynı zamanda zina yapmak, hırsızlık yapmak gibi yapmamızı yasakladığı fiillerden uzak durmak da bir ibadet şeklidir. Bunlarla birlikte Hz. Peygamber'in yapılmasını ve yapılmamasını tavsiye ettiği konularda; kendisinin yapmış ve kaçınmış olduğu konularda ona uymak da ibadettir. Bu kavramı biraz daha genişletirsek ana‐babaya karşı görevlerden devletler arası ilişkilere, üretim ve tüketimden mîras ve ceza uygulamasına, yiyip‐içmekten tuvalete girip-çıkmaya kadar Allah’ın ve Peygamberi’nin emirleri ve yasakları ile yapılması veya kaçınılması emrolunmuş her bir ilâhî yasanın gereğini yapmak ibâdettir.

Şimdi bu kısa ibadet tanımından sonra konumuzun yani sex yapmanın olup olmadığına bir bakalım. İslam dini, insanların cinsel hayatlarıyla ilgili bazı kriterler koymuştur. Bu kriterlerin çoğu kaçınılması gereken davranışlardır. Bununla birlikte mübah, müstehab, sünnet hatta farz olan yapılması gereken davranışlar da vardır. 

İnsanı yaratan, onun fıtratını oluşturan Allah Teala'dır. Bizden istediği ise onun yarattığına saygı göstermemiz ve korumamızdır. Bu şekilde hareket etmek ise ibadet olarak değerlendirilebilir. Çünkü Allah Teala'nın emrini yerine getirmiş oluruz. İnsanın benliğine cinsellik duygularını koyan da Allah'tır. İnsanların cinsel organlarını, tatmin edilmek istenen cinsel arzularını yaratan da Allah'tır. Onun yarattığı cinselliğe saygı duymak ve O'nun koyduğu yasalar içinde evlilik yoluyla cinsel organları kullanarak tatmin olmak ve neslin devamına vesile olmak, Allah'ın koymuş olduğu fıtratı korumak anlamına gelmektedir. Bundan dolayı cinselliği yaşamak, günümüzdeki yaygın yada argo ifadesi ile sınırları aşmadan sex yapmak bir ibadettir. 

Bu durumun aksini düşünerek, cinsellikten uzaklaşmak, Allah'ın yarattığı fıtratı değiştirmeye çalışmak anlamına gelir ve bu da Allah'a isyan demektir. Bu yüzden Allah Rasülü'nün de cinsel hayattan geri durmayı yasaklayan bir çok hadisi vardır. Örnek;

İslâm’da (evlenmemek ve evlilik içinde) cinsel hayattan çekilmek yoktur.”
“Şüphesiz Allah bizim için (cinsel hayattan çekilmek olan) ruhbaniyeti, evliliği ihtiva eden ve kolaylığı içeren İslâm Şerîatı ile değiştirdi."

Şimdi de cinsel hayatta ki bu ibadetleri sıralamaya çalışalım

Cinsel hayatı evlilikle başlatıp sürdürmek ibâdettir

Evlenmenin ilk adımlarından biri olan kız isteme de bile "Allah'ın emri, Peygamber'in kavli" ile denir. Bu söz bile evlenmenin Allah'ın emri, Hz. Peygamber'in de sünneti olduğunu göstermektedir.

Evlenerek helal yollarla giderilebilecek ve tatmin olunabilecek cinsel ihtiyaç ve arzuların Allah ve Peygamberinin emrettiği şekilde evlilik yoluyla gidererek sükunet bulmak bir ibadettir. 

Cinsel haramlardan kaçınmak ibâdettir

Allah'ın yasaklarından kaçınmanın ibadet olduğunu en başta söylemiştik. Haram fiillerin en önemlilerinden bir tanesi de zina yapmaktır. Hatta Kur'an'da zinaya yaklaşmayın ifadesi ile insanı zinaya götürebilecek yollar bile yasaklanmıştır. Bu haramdan korunmanın yolu da insanın cinsel ihtiyaçlarını helal yollardan tatmin etmesidir. Dolayısı ile kişinin aile hayatı içerisinde cinsel ilişki yaşaması ve tatmin olması zina yapmasına engel olduğundan dolayı ibadet olmuş olur. 

“(Rahmeti bütün varlıkları kuşatan Allah’ın sevdiği kullar) Allah’ın yanısıra bir başkasını ilâh edinip ona kulluk etmezler. Ölümü hak edenler dışında Allah’ın haram kıldığı cana kıymazlar. zinâ da etmezler. Kim bunları yaparsa işlediği günahın cezâsını görür. Kıyamet Günü azâbı kat kat olur. O korkunç azâbın içinde hor ve hakîr bir halde ebediyen alır.”(Furkan Sûresi Âyet 68‐69)

Zina yapma imkanına sahip birisinin bu durumdan kendisini koruması çok büyük bir ibadettir. Hatta Allah böyle bir irade ve kendisine karşı saygıdan dolayı insana kerametvari şeyler bahşedebilir. Bu konuda Hz. Peygamber (sav) şöyle bir olay anlatmıştır:

Sizden önceki topluluklardan birine mensup üç kişi yola çıktılar. Gece bastırınca da bir mağaraya sığınıp içine girdiler. Onlar girdikten sonra dağdan yuvarlanan bir kaya mağarayı onların üzerine kapadı. Aralarında şöylece konuştular:

‐ Bu kayadan bizi ancak ve ancak güzel amellerinizi aracı kılarak Allah’a duâ edip yardım istemeniz kurtarabilir. Onlardan biri, çocuklarını ihmal edercesine ana babasına olan yürekten ikramını, diğeri işçisinin hakkını ileri derecede gözetmesini konu alan amelleriyle duâ ederek kayanın geçit vermesini dilediler. Çıkılacak kadar olmasa da bu iki halis duâ sebebiyle kaya açıldı. Onlardan üçüncüsü de şöyle duâ etti:

- Allah’ım! Benim amcamın bir kızı vardı. İnsanlar içinden en çok onu severdim. Onunla cinsel ilişkide bulunmak istedim. Ama o bana yar olmadı. Yıllar birbirini kovalarken bir (kıtlık) yılı, dara düşerek bana geldi. Benimle yatması için ona yüz yirmi altın vermeyi teklif ettim. Kabul edip soyundu. Yerimi aldım. Tam temas edecektim ki:

‐ (Allah’dan kork. Nikâh bağı olmaksızın yaklaşıp) bekâreti gidermek sana helâl kılınmadı, dedi. İnsanlar içinde en çok onu sevdiğim halde, bu sözleri üzerine günahâ girmemek için onu bırakıp çekildim. Verdiğim altınları da ona bıraktım. Allah’ım! Ben bu ameli Sen’in rızana ermek için yaptıysam, içinde bulunduğumuz çıkmazdan bizi kurtar.

Bu üçüncü halis duâ üzerine kaya iyice açıldı. Çıkıp yürüdüler.

Eşle ilişki de ibâdettir

Eşler arasında gerçekleşen helal ilişki kişinin haram yollardan kendisini tatmin etmesine, zina yapmasına engel olacak en önemli helal fiildir. Bu yüzden zina ne kadar haramsa eşler arası cinsel ilişki de o kadar helal, ibadet ve sevaptır. Bu konuda Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:

Sahâbî Ebû Zer (r.a) anlatıyor.
Allah’ın Resûlü şöyle buyurdu: “Sübhânallah” şeklindeki her bir tesbihde, “Elhamdülillah” şeklindeki her bir hamdde, “Allahü Ekber” şeklindeki her bir tekbirde, “La ilahe illellah” şeklindeki her bir tehlilde, her bir Hakk’a çağırmada ve her bir bâtıldan sakındırmada sadaka/hayır sevabı vardır. (Bunlar bir tarafa) sizden birinizin eşi ile cinsî münâsebette bulunmasında bile sadaka sevabı vardır.

Ashab‐ı Kirâm hayret ve de merakla sordular:

‐ Ya Resûlallah! Bizden biri cinsel arzularını tatmin eder de, bu sebeple ona nasıl sevap verilir?

Pek tabîi ki verilir. Ya sizlerden biri zinâ yapacak olsaydı, yaptığı zinâdan ötürü günaha girmeyecek miydi? Buna ne dersiniz? Bunun gibi, nikâhlı eşiyle tatmin bulduğu zaman da kendisine sevap verilir.

Başka bir hadislerinde de Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Allah, kişinin karısıyla sevişmesi; cinsel ilişkide bulunmasından hoşnut olur. Onlara bu sebeble sevâp verir ve onlar için helâl rızık yaratır.”

Çocuk Sahibi Olmak İçin İlişkiye Girmek Sevaptır

Cinsel ilişkinin hikmeti çocuk sahibi olmaktır. Aslında çocuk sahibi olmak, ilk andan çocuğun yetişkinlik yaşlarına kadar ebeveyn için çok zorlu bir süreçtir. Bundan dolayı Allah insanın hoşuna gidecek duygularla bu fiilli cazip hale getirmiştir. Burada Allah'ın muradı neslin devamıdır ve Allah'ın muradına uygun şekilde hareket etmek elbette ibadet ve sevap olacaktır. 

Cinsel Hayatta Sünnete Uymak İbadettir

Hz. Peygamber'i her alanda örnek alıp onun yaşadığı gibi yaşamaya çalışmak kişiye sünnet sevabı kazandırır. Bilebildiğimiz kadarıyla cinsel hayatta da ona uymak ibadettir. Bu konuda sünnet olan bir kaç davranışı örnek vermek gerekirse;

  • Besmele çekmek
  • Şeytandan Allah'a sığınmak
  • Ön sevişme olmadan ilişkiye girmemek
  • Kadın doyuma ulaşmadan ilişkiyi bitirmemek
  • Eşin onayını almadan rahim dışına boşalmamak

Bu saydıklarımız Hz. Peygamber'in hayatından bazı örneklerdir. Bu ve benzeri sünnet olan fiilleri uygulayan kişiler sünnet sevabı kazanacaklardır. 

Sonuç

Bütün bunlardan anlaşılmaktadır ki dinimiz hayatın her alanında olduğu gibi kişinin gece hayatında da etkindir. İslam'ın koymuş olduğu kriterlere göre yaşamak bu cinsellik bile olsa kişiye sevap kazandırmaktadır. Bundan dolayı helal ve haramlarına dikkat edilen cinsel hayat ibadet halini alabilir ve kişiye sevap kazandırır.