Oturma Şeklinin Sağlığa Etkisi
Günümüzde yaşam şekillerimizle birlikte, bir çok alışkanlıklar da değişti. Bunlardan birisi de oturma şeklimiz. Eskiden yer minderleri kullanılırken, şimdi koltuklar ve sandalyeler kullanılmaktadır. Yerde oturma pozisyonları genellikle diz üstü, bir dizi dikerek yada bağdaş kurarak oturma şekilleridir. Sandalye yada koltukta oturma şekli birbirine benzemektedir.
Bu alışkanlık değişiklikleri elbette sağlığımız üzerinde de olumlu yada olumsuz etkileri olmaktadır.
Sandalye ve koltukta oturduğumuz zaman aldığımız pozisyon, karın ile bacaklardaki kan ve enerji dolaşımını zorlaştırır, bağırsakların çalışmasını yavaşlatır. Bu da bağırsakları yavaşlatır, kabızlığa, prostat ve yumurtalık hastalıklarına, basura, varise, eklem ve omurga hastalıklarına davetiye çıkarır.
Bağdaş kurarak, dizüstü, bir bacak üzerine ikincisini bükerek, bacaklar arasında yerde oturmak veya çömelmek kan dolaşımını ve enerji dolaşımını kolaylaştırır.
Sandalye ve koltukta oturanlar, gün boyu sadece oturup kalkarken hareket ederken yerde oturmak, kaslar, eklemler ve tüm organlar için oturulduğu sürece devam eden mükemmel bir egzersizdir. Yerde oturanlar, yukarıda anlatılan hastalıklardan emin olur. Çocuklar, anne-babaları sandalye ve koltukta oturmaya alıştırıncaya kadar. hep yerde otururlar.
Büyük ve küçük abdest için alaturka tuvaleti tercih etmek ve çömelerek oturmak gerekir. Klozet üzerinde oturarak ihtiyacı gidermek tabiata aykırı ve sağlığa zararlıdır. Klozette otururken vücudun aldığı şekil, dışkının kalın bağırsaktaki hareketini engeller, kalın bağırsağın hareketi yavaşlar, düz bağırsak, dışkının oluşturduğu baskıyla genişler ve kabızlık meydana gelir.
Büyük, küçük abdesti ve gazı fazla tutmak zararlıdır. Bu durumda, idrar, dışkı ve gazlardaki zararlı maddeler kana karışır, organları zehirleyerek yaşlanmayı hızlandırır.