Namaz Kılarken Çocuk Kucak veya Sırta Alınabilir mi?
Namaz kılarken ihtiyaç yokken çocuğu sırta veya kucağa almak mekruhtur. Eğer ihtiyaç varsa icin amel-i kesire girmeden kucağına veya sırtına alabilir. Bu konuda Peygamberimiz'den (sav) şöyle bir hadis rivayet edilmektedir.
Peygamberimiz (sav) namazdayken torunu Ümame binti Zeyneb'i kucağına aldığı, secdeye giderken yere bıraktığı, ayağa kalktığında tekrar kucağına aldığı rivayet edilmiştir. Alimlerimiz bu olayı, Peygamber'imizin namazdayken ihtiyaç halinde çocuğun kucağa yada sırta alınmasının mekruh olmadığını göstermek için yapmıştır şeklinde yorumlamışlardır.
Sonuç olarak çocuğa bakacak başka birisinin olmaması gibi bir ihtiyaçtan dolayı namazdayken amel-i kesîre girmeden çocuğu kucağa yada sırta almanın mekruh olmadığın söyleyebiliriz. Ancak böyle bir durumda amel-i kesîrden kurtulmak çok zordur. Bundan dolayı mümkün olduğunca böyle bir hareketi yapmamakta fayda vardır.
Amel-i Kesîr: İki elle birden hareket etmek, dışarıdan bakıldığında namaz kılmıyormuş izlenimi uyandırmak veya bir hareketi bir rükünde üç defadan fazla yapmak şeklinde tarif edilmektedir.
data-ad-client="ca-pub-6752203611697389"
data-ad-slot="1791212912"
data-ad-format="auto">