Makyaj Yapmak Caiz mi? Makyajlı Halde Namaz Kılınabilir mi?
data-ad-client="ca-pub-6752203611697389"
data-ad-slot="1791212912"
data-ad-format="auto">
Makyaj yapma konusu başlı başına üzerinde durulması gereken bir meseledir. Bu konu günümüzde günlük hayatın bir parçası haline gelmiş, kadınlar için bir gereklilik olarak algılanmakta hatta bazı erkekler de makyaj yapmaktadır.
Dinimizin bakış açısı ile süslenme ve makyaj yapma meselesine bakacak olursak, Kur'an-ı Kerim'de ve hadis-i şeriflerde süslenmenin, güzel ve temiz giyinmenin teşvik edildiğini görmekteyiz. Ancak bununla beraber süslenmenin sınırları da belirtilerek aşırıya kaçmaktan sakındırılmıştır. Süslenmenin kimlere karşı yapılacağı kimlere karşı yapılmaması gerektiği belirtilmiştir. Bir taraftan paspal, göze hoş gelmeyecek, kirli şekilde olmak yasaklanmış bir taraftan da aşırı derecede süslenmek sınırlandırılmıştır.
Makyaj yapmak ile ilgili sınırları sıralayacak olursak;
- Yapılan makyaj dini görev ve ibadetlere engel olmayacak şekilde olmalıdır. Mesela tırnağa su geçmesine engel olan oje abdest ve gusle engel olacağından caiz olmaz.
- Özellikle kadınların süslenmeleri kendi fıtratlarında var olan bir durumdur. Ancak kendilerince süslendikleri zaman onları kimin gördüğü de önemlidir. Çünkü insanın süslenmesi cazibesini arttıracaktır. Bu şekilde kişiyi mahremi olmayan kişiler görmemelidir. Dolayısı ile kadın sadece kocası için süslenmelidir. Bekar kızlarda elbette süslenebilirler ama namahrem olan kişiler arasında değil. Onlarda sadece bayanların olduğu ortamlarda süslenmelidirler.
- Giyim ve takı eşyaları açısından baktığımızda erkeklerin altın ve ipekten yapılan takı ve elbiseleri kullanmaları caiz değildir. Kadınlar için ise böyle bir sınırlama yoktur.
- Kullanılan kozmetik ürünler dinen haram kılınan bir madde içermemmelidir. Mesela içerisinde domuz ürünleri bulunan makyaj malzemelerinin kullanılması caiz değildir.
- Kişinin vücudunu değiştirecek şekilde müdahale edilen estetik ameliyatları yaptırması ve dövme yaptırmak ta caiz değildir. Çünkü bunlar Allah'ın verdiği vücudu beğenmemek ve fıtratı değiştirmek anlamına gelmektedir.
- Kişinin süslenip güzelleşmesi kendisinde kibir ve gurura sebep olmamalıdır. Süslenmeden önceki duygularını koruyabilmesi gerekmektedir.
Bu durumda, süslenme konusunda dinimizin çizdiği çerçeveyi aşmamak gerekmektedir.
Makyajlı iken namaz kılınabilir mi?
Makyajlı halde namaz kılmaya gelince burada kullanılan ürünler önem arz etmektedir. Kullanılan kozmetik ürünleri abdest ve gusle engel olacak şekilde vücut üzerinde bir tabaka oluşturmuyorsa yani suyun deri ve tırnağa temas etmesine engel olmuyorsa ayrıca içerisinde dinen necis sayılan maddeler bulunmuyorsa bu şekilde kılınan namaz sahihtir. Kılınabilir.
data-ad-client="ca-pub-6752203611697389"
data-ad-slot="1791212912"
data-ad-format="auto">