Kadınların Dışarıda Abdest Alması Caiz midir?

Abdest, dinimizce bir çok ibadetin şartlarından birisidir. Müslümanlar namaz, tavaf, Kur'an okumak gibi bir çok ibadet için abdest alırlar. Ayrıca abdest kendi başına da bir ibadet sayılır ve abdestli şekilde bulunmak bir fazilettir. Bu yüzden Müslümanlar abdestli olmaya da özen gösterirler.

Erkekler için olmasa da bayanlar için ev haricinde abdest almak bazen meşakkatli bir durum olmayabiliyor. Çünkü her ortam abdest almaya uygun olmayabilir. Özellikle de umuma açık yerler kadınların tesettürü için müsait olmayabilir. Sonuçta abdest alırken kolları yıkamak ve başı meshetmek gerekmektedir. Bu uzuvlar ise bir kadının mahremleri dışındakilerin görmemesi gereken uzuvlardır. Bu yüzden bayanların abdest alırken dikkat etmesi gereken hususlardan birisi de tesettürdürYani abdest alırken mahrem yerlerinin erkekler tarafından görülmemesi gerekmektedir. Bu durumda abdest alınan yerin umuma açık olması yada kapalı bir yer olmasının bir önemi yoktur. Önemli olan, abdest alınırken dinimizce dikkat edilmesi gereken tesettüre uygun şekilde hareket edilmesidir. Şartlarına uygun şekilde hareket edildiği takdirde kadınlar istediği yerde abdest alabilirler. Sonuç olarak kadınların dışarıda abdest alması caizdir.

Kadınlar Başı Açık Abdest Alabilirler mi?

Kadınların başlarının açık veya kapalı olması gerekliliği bulundukları ortamda yabancı erkeklerin olup olmaması ile ilgilidir. Tesettür, yabancı erkeklere karşı olmalıdır. Bunun dışında kadının başını kapatması yada açması kendi isteğine bağlıdır. Buna göre kadınlar yabancı erkeklerin olmadığı bir ortamda başı açık şekilde abdest alabilir. Ancak abdest alacağı yerde yabancı erkekler varsa ve abdest almak için daha uygun bir mekan da bulamamışsa, bu durumda avret yerlerini yabancı erkeklere göstermeden abdestini alması gerekir. Çünkü abdest alırken de bir kadının avret yerlerini bir erkeğin görmesi caiz değildir.

Kadınlar Abdest Alacakları Uygun bir Yer Yoksa Teyemmüm Alabilirler mi?

Bir kadın bütün şartları sonuna kadar zorlamasına rağmen abdest alacağı uygun bir ortam yoksa veya abdest alması durumunda avret yerleri açılacak ve namahrem olan kimseler tarafından avret yerleri görülecekse, zarurete binaen teyyemmüm abdesti alabilir. Çünkü bu durumdaki bir kadın için su hükmen yok sayılır.