Kadınların Cemaatle Namaz Kılmaları




Cemaatle namaz kılmanın daha faziletli olduğunu bilmeyenimiz yok. Bu durum kadınlar için de elbette geçerli. Ancak
Hz. Peygamber (s.a.v.) kadınlara namazlarını evde kılmaların tavsiye etmiştir. Bu durumda aslında kadınların evde kıldıkları namazın camide kıldıkları namazdan daha faziletli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak cemmatle namaz konusu elbette sadece cami ile sınırlı değil. Evde veya farklı mekanlarda erkeklerin olduğu bir cemaatle yada sadece kadınlardan oluşan bir cemmatle namaz kılmak gibi farklı şartlarda cemaatle namaz kılma konusunun şartları tartışılabilir. Bu makalemizde bu durumlardan bazılarına açıklık getirmeye çalışacağız.

Kadınlar Erkeklerle Beraber Saf Tuttuklarında Nasıl Saf Tutmalıdırlar?
Cemaatle namaz kılınırken saf düzeni şu şekilde olmalıdır; En önde imam durur. Onun arkasında erkekler, erkeklerden sonra çocuklar ve çocukların ardında da kadınlar şeklinde saf düzeni ayarlanmalıdır. Saydığımız bu unsurların hepsi tabiki her zaman cemaatin içinde olacak diye bir kaide yok. Şayet imamdan sonra sadece bir kadın varsa ve ikisi namaz kılacaklarsa bu kadın hemen imamın arkasına durur. Eğer yer problemi varsa ayakları imamın ayaklarından geride olmak şartıyla imamın sağ tarafında namaza durabilir. Böyle bir durumda kadının mahrem bir bayan olması gerektiğini de unutmayalım. Yabancı bir erkek ve kadın baş başa namaz kılamazlar.

Kadınlar Kendi Aralarında Cemaatle Namaz Kılabilirler mi?
Kadınların kendi aralarında cemaat yapmaları tahrimen mekruhtur. Dolayısı ile kadınların terâvih namazı, tesbih namazı gibi namazlar da dahil tek başlarına kılmaları daha uygundur. Buna rağmen bayanlar kendi aralarında cemaat yapmak isterlerse aralarından biri öne çıkmadan imamlık yapabilir. imamlık yapacak kişi öne çıkarsa günahkâr olmuş olur. Çünkü bu konuda Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır. "Kadınlar ezan, kamet, Cuma namazı, Cuma namazı gusletmekle sorumlu değillerdir. Kendi aralarında namaz kıldıklarında imamları öne çıkmaz. İlk safın ortasında durur."(Beyhakî es-Sünenü'l-Kübra)

Bir Kadın Mahremi Olmayan Bir Erkeğin Arkasında Tek Başına Namaz Kılabilir mi?
Kadınların bulunduğu bir ortamda, bir erkeğin, hanımı veya kız kardeşi gibi bir mahremi bulunmadan kadınlara imamlık yapması mekruhtur. Çünkü mahremi olmayan bir erkeğin yanında mahremi bulunmayan bir bayanın yer alması halveti kaldırmaz ve bu durum mekruhtur. Aynı şekilde bir erkeğin mahremi olmayan bir kadına imamlık yapması caiz olmaz. Ancak imamın arkasında erkekler saf tutmuşlarsa bu durumda bayan da tek başına da olsa erkeklerin arkasında imama uyarak namaz kılabilir.

Bir Kadın, Erkeklere İmamlık Yapabilir mi?
Hz. Câbir ve Hz. Ali'den rivayet edilen bir hadiste şöyle buyrulmuştur. "Kadın erkeğe imamlık yapamaz." Bu hadise göre kadının erkeklere imam olması diye bir durum kesinlikle yoktur. Fıkıh kitaplarımızda da bu durum net bir şekilde ifade edilmiştir. Şayet bu şekilde bir namaz kılınmışsa erkeklerin namazları fasit olur yani geçerli değildir. Bu kişilerin namazlarını tekrar kılmaları gerekir.

Bayanlar ve Erkekler Aynı Safta Namaz Kılabilirler mi?
Namazda saf düzeni Peygamber Efendimizin çok hassas olduğu bir konudur ve çoğu zaman safları kendisi düzenlemiştir. Cemaatin içinde bayanların olduğu durumlarda da saf düzenini kendisi ayarlayarak nasıl saf tutulması gerektiğini müslümanlara öğretmiştir. Buna göre önce erkekler onların arkasında çocuklar ve daha sonra da bayanların saf tutması gerekir. Bayanların erkeklerle aynı safta yada daha önlerdeki saflarda namaz kılmaları söz konusu değildir.