Kadınlardaki Beyaz Akıntı Abdesti Bozar mı?

Fıkıh kitaplarımızda ön ve arkadan çıkan her şey abdesti bozar şeklinde genel bir kaide bulunmaktadır. Ancak bunun bazı istisnaları vardır. Kadınlardaki beyaz akıntı da bunlardan birisidir. Kadınların ön tarafında görülen ıslaklığa kaynaklarımızda "rutubetü"l-ferc" ismi verilmektedir. Rutubetü'l-Ferc, ter ile mezi arası beyaz bir akıntı olarak tarif ediliyor. Alimlerimiz kadınların fercinin derinliklerinden gelen akıntıların necis olduğu konusunda hemfikirdir. Fercin dışında beliren ve derinden gelmeyen akıntı ise çoğunluğa göre temizdir. Fercin dışı ifadesi ile kastedilen yer, gusül ve taharet esnasında yıkanması gereken yerdir. Alimlerin çoğu bu beyaz akıntının temiz olduğu görüşünde olsada Hanefi Mezhebi'nin en önemli iki alimi olan İmam Muhammed ve İmam Yusuf'a göre bu akıntı necistir. Çünkü necaset mahallinden çıkmaktadır.
Bu akıntı temizdir diyen alimlerimizin çoğunluğuna göre bu durum abdesti bozmaz. Çünkü bu akıntı vücuttan çıkan ter, sümük, gözyaşı, tükürük gibi diğer temiz sıvılar gibi değerlendirilmiştir. Ancak bu akıntının derinlerden gelmediği (şehvetle gelmediği) hususunda emin olmak gerekir. Ayrıca bu akıntının iltihap olup olmadığı da iyi bilinmelidir. Çünkü bu sıvı şehvetle geliyorsa yada iltihap ihtiva ediyorsa necistir ve abdesti bozar. Bu durum bazen kokusundan veya renginden anlaşılabilir. Emin olunamadığı takdirde doktora sorulmalıdır.
Bu akıntı ile ilgi şüphe duyan, emin olamayan bundan dolayı da vesveseye kapılma ihtimali olan bayanlar, bunun temiz bir akıntı olduğuna hükmedip normal şekilde hareket edebilirler. Çünkü dinimiz kolaylık dinidir.
Akıntının necis olabilen bayanlar, her vakit abdest alma imkanları var ise vesveseye düşmeden, İmam Muhammed ve İmam Ebu Yusuf'un görüşlerine uyarak hassasiyetlerini devam ettirebilirler. Bu şekilde ihtiyatlı davranmak da daha güzel, daha takvalıdır.