İslam'a Göre Boşanmanın Zamanı Var mıdır?

Boşanmak, büyük hayallerle kurulan, mutluluk ve huzurun kaynağı olması için başlatılan bir yuvanın, başarısızlıkla sonuçlanması ve dağılması demektir. Boşanmak aile kurumunun devam edebilmesi için her türlü yola baş vurduktan sonra hiç bir metodun işe yaramaması ve başka çare kalmaması sonucunda başvurulacak son çaredir. Allah, boşanmaya ruhsat vermiştir ama Peygamberimiz boşanmayı Allah'ın en çok buğz ettiği bir helal olarak değerlendirmiştir. Bu yüzden boşanma seviyesine gelmeden evliliği kurtarmak için her türlü yol denenmelidir. Bireyler kendi başlarına çözüm bulamazlarsa yakın çevrelerinden yardım almalı veya aile danışmanlarına ve psikologlara da başvurmalıdırlar.

Her şeye rağmen bir çözüm bulunamaz ve boşanmaktan başka çare kalmaz ise boşanılabilir. Burada başlığımızdan da anlaşılan asıl konumuz olan boşanmanın zamanı konusuna değineceğim. "Boşanmanın zamanı mı olur? Anlaşamayan insanlar anlaşamayınca boşanır." diyebilirsiniz. Evet insanlar anlaşamayınca boşanırlar ancak boşanmanın da haram ve helal olduğu tarihler vardır. Bu tarihler hem kadının haklarını korumak için, hem psikolojik olarak böyle bir yıkıma hazır olunduğu bir zamanda boşanılması için hem de zaman uzatılarak iyi düşünülüp doğru karar verilmesini sağlamak için belirlenmiştir. Peki İslam'a göre boşanmanın helal olduğu tarih ne zamandır?

Bu tarihleri helal ve haram diye ikiye ayırıyoruz ama aslında boşanmanın haram olduğu ve olmadığı demek daha doğrudur. Çünkü burada tek bir kriter var o da yukarıda saydığımız sebeplerle haram olan zamandır. Dolayısı ile sadece haram olan zamanı açıklamak yeterli olacaktır.

Boşanmanın haram olduğu zamanı iki madde halinde özetleyebiliriz.

Adet ve loğusalık döneminde boşamak haramdır.

Adet ve loğusalık kadınlar için özel dönemlerdir. Bu dönemlerde fizyolojik olarak yaşadıkları değişim kadar psikolojik değişim de yaşarlar. Bu yüzden bu dönemler bayanlar için hassas dönemlerdir. Kadınların bu psikolojik durumları gözetilerek Allah tarafından bu dönemde boşanmaları yasaklanmıştır.

Bu dönemde genel olarak -istisnalar hariç- kadınların cinsel arzuları daha sönük olur. Dinen bu dönemlerde cinsel ilişki haramdır. Erkek için de, kadının cinsel sönüklüğü, dinen yasaklanmış olması ve kadının fizyolojik olarak içinde bulunduğu durumdan dolayı normal zamanlardaki kadar cazip olmaz. Dolayısı ile erkek de cinsel arzular bakımından psikolojik altyapı sebebiyle daha sönük olabilir. Evliliğin başlamasında ve devam etmesine etkileri göz ardı edilemeyecek kadar büyük olan cinsellik, Allah tarafından burada evliliğin devamı için kullanılmış olmaktadır. Yani cinsel arzuların sönük olduğu dönemde boşanmak yasaklanarak, boşanılacak ise, cinsel olarak bireylerin birbirini arzuladığı bir dönemde boşanmaları tavsiye edilerek vazgeçme ihtimalleri artırılmaya çalışılmış olmaktadır.

Bu şekilde zaman kazandırılarak daha iyi düşünülmesine ve doğru karar verilmesine de katkı sağlanmış olmaktadır.

Konuyla ilgili Abdullah b. Ömer'in rivayet ettiğine göre Peygamberimiz de şunları söylemiştir.

Abdullah b. Ömer (r.a) şöyle anlatıyor:

- Adet gördüğü sırada karımı boşadım. Bu durumu (babam) Ömer (r.a) Allah Resûlü’ne açıklayınca, Allah’ın Resûlü öfkelendi ve şöyle buyurdu:

- Ona emret, karısına dönsün. Kadıncağız kocasının kendisini boşadığı adetten başka yeni bir adet daha görsün. Eğer ondan sonra boşamak isterse, adetten temizken ve cinsel ilişkide bulunmadan boşasın. İşte Allah’ın emrettiği şekilde iddet için boşamak budur.”

Bu hadise göre ve Talak Suresi'nin 1. ayetine göre adet ve loğusalık halinde iken boşama haramdır ve geçersiz sayılmaktadır.

Loğusalık hali de adet hali ile aynı hükümlere tabidir. Bu anlattıklarımızın tamamı loğusalık hali için de geçerlidir.

Bu anlattıklarımızla beraber, nikah kıyılmış ama henüz cinsel ilişkiye girilmemiş ise durum farklıdır. Bu şartlar altında boşama haram değildir.

Cinsel ilişkiye girilmiş temizlik döneminde boşamak haramdır.

Kadının adet hali ve loğusalık hali dışında, temizlik döneminde yani adetli ve loğusa olmadığı ama cinsel ilişkiye girildiği dönemde boşamak da haramdır. Boşanılacaksa cinsel ilişkiden sonra bir adet döneminin geçmesi, tekrar temizlik döneminin gelmesi beklenmek zorundadır.

Bu yasak yukarıdaki hadiste de geçmektedir. Ayrıca yine Talak Suresi 1. ayete aykırıdır. Bu yasağın sebebi yine cinsel arzuların sönük olduğu bir dönemde boşamak kolaylaştırılmış olmaktadır. Herkes bilir ki cinsel ilişkinin ardından bu arzuların şiddeti biraz düşer ve aradan zaman geçince de şiddeti artar. Bu yüzden cinsel arzuların sönük olduğu bir zamanda boşanmak yasaklanarak biraz zorlaştırılmış olmaktadır. Ayrıca yine taraflara zaman kazandırılmış ve daha iyi düşünüp karar vermenin yolu açılmış olmaktadır.

Boşanmanın haram olduğu zamanları öğrenmiş olduk. Helal şekilde boşanmak için gerekli şartları öğrenmek için tıklayın.

Konuyla ilgili topluluğa soru sormak için tıkayın.