Gusül Abdesti Almayı Gerektiren Durumlar

Gusül abdesti, İslam Dini'nin bazı özel durumlarda farz kıldığı manevi temizlik şekillerinden birisidir. Gusül abdesti almayı gerektiren durumların genel hali cünüplüktür. Cünüp olan kişi bu durumdan kurtulmak için gusül abdesti almalıdır. Çünkü cünüplük, dinin emrettiği ibadetlerin yapılmasına engel bir durum ve genel olarak manevi bir kirlilik halidir. Ancak cünüplük hali kişinin pis, kirli, kötü olduğu anlamına gelmez. Gusül abdestine de bu manada bir ibadet gözü ile bakılmalı ve kişinin ibadet ve normal hayattaki psikolojik durumunun iyi olmasına bir hazırlık olarak görülmelidir.

Cünüplük ise yıkanmayı yani gusül abdesti almayı gerektiren özel bir durumdur. Cünüp olan kişinin gusül abdesti alması farzdır. Şimdi gusül abdesti almayı gerektiren bu durumları yani cünüplüğe sebep olan durumları inceleyelim.

  1. Meni

Meni, kaynağından zevkle ayrılan ve şehvetle fışkırarak çıkan, özel bir kokusu olan sıvıdır. Daha açık bir ifadeyle döllenmeyi sağlayan spermler erkek menisinde bulunmaktadır. Ancak meni erkeklere has bir sıvı değildir. Niteliği farklı da olsa gusül abdesti ve cünüp olma açısından bakıldığında hem erkek hem de kadından meni gelebilir.

Vücuttan herhangi bir sebeple çıkan meni gusül abdesti almayı gerektirir. Meni, bakmak, düşünmek, rüyada ihtilam/orgazm olmak, cinsel ilişkide bulunmak yada mastürbasyon yapmak gibi herhangi bir yolla gelmiş olabilir. Buradan meninin nasıl geldiğinin bir önemi yoktur. Herhalukarda meni gusül abdesti almayı gerektirir.

Burada dikkat edilmesi gerekli olan durum ise "mezi"nin gusül gerektirmiyor olmasıdır. Mezi, şehvetlenmeden ötürü ve çoğu zaman da sevişmeden dolayı gelen yapışkan ve berrak bir sıvıdır. Bu sıvı gelse de gusül abdesti almaya gerek yoktur. Ancak sonrasında yada öncesinde meni gelirse gusül abdesti almak gerekir.

Mezi'nin gusül abdesti gerektirmemesi ile ilgili Hz. Ali şunları anlatmaktadır. "Sık sık mezi gelen bir adamdım. Allah Resulü'ne bizzat sormaktan utandığım için Mikdat b. Esved'e sormasını rica ettim. O da sordu. Allah Resulü (sav) şu cevabı verdi:

- Meziden dolayı yalnız abdest almak gerekir, yıkanmak gerekmez.

Kendisinden mezi gelen kişi cinsel organını yıkar ve sonra da normal namaz abdesti alır.

2. Adet ve Loğusalığın Sona Ermesi Gusül Abdesti Almayı Gerektirir

Kadınlarda adet ve loğusalık halinin sona ermesi de gusül abdesti almayı gerektirir.

3. Orgazm Olmaksızın Cinsel İlişki de Gusül Abdesti Almayı Gerektirir

Erkeğin cinsel organının sünnet derisine kadar olan kısmı vajinaya girdiği takdirde cünüplük oluşmuş olur. Yani cinsel ilişkide cünüplük için orgazm şart değildir. Penisin, vajinaya girmesi ile birlikte orgazm olunsun yada olunmasın hem kadın hem de erkek cünüp olmuş olur. Bu konuda Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur.

"Kişi eller ve uyluklar arasına yer alıp ilişkiye girdiğinde (meni gelmese de) yıkanması farz olur.

Bu durum ile ilgili prezervatif gibi engelleyici bir araç kullanıldığında yine de gusül gerekir mi? şeklinde bir soru akla gelebilir. Prezervatif kullanılarak ilişkiye girildiği takdirde cinsel organın sıcaklığının hissedilmesi ve zevk alınması durumunda gusül abdesti almak gereklidir. Bu şartlar gerçekleşmese de gusül abdesti almak daha doğrudur.

Arka organdan ilişkiye girmek günümüzdeki ifadesi ile anal ilişki haramdır. Bu şekilde ilişkiye girilmesi kişiyi günahkar yapar ama haram olduğu için gusül abdesti almaya gerek olmadığı anlamına da gelmez. Erkeğin penisi kadının anüsüne girdiği anda kişiler cünüp olmuş olur ve gusül abdesti almaları gerekir.

Cinsel eğlence ve tatmin araçları olan vibratör ve yapay vajina gibi araçların kullanılması da meni gelmese bile gusül abdesti alınmasında fayda vardır.

Sevişmek Gusül Abdesti Almayı Gerektirir mi?

Gusül abdesti almayı gerektiren durumları net olarak yukarıda açıklamış olduk. Bazı kişilerin aklına orgazm olmaksızın yada tam bir birleşme yani erkeğin penisi kadının vajinasına girmeden sevişmek gusül abdesti almayı gerektirir mi? şeklinde bir soru gelebilir. Bu şekilde bir sevişmeden dolayı gusül almaya gerek yoktur. Ancak bu şekilde normal abdesti bozan bazı durumlar gerçekleşebilir. Şimdi sevişme esnasında abdesti bozabilecek durumlara bir bakalım.

  1. Şehvetlenmeden dolayı gelen mezi abdesti bozar ancak gusül almaya gerek yoktur.
  2. Mezi gelmese de cinsel organların çıplak olarak birbirine değmesi abdesti bozar. Ancak çıplak olmaksızın öpüşmek ile abdest bozulmaz. Hz. Aişe validemiz bu konuda Peygamber Efendimiz'in kendisini öptüğünü ve tekrar abdest almaksızın namaz kıldığını rivayet etmektedir.
  3. Cinsel organını şehvetle kavrayarak tutan kişinin abdesti bozulur. Bu konuda Peygamberimiz (sav) "Organını kavrayan adam abdest alsın, organını avuçlayan kadın da abdest alsın." buyurmuştur.
  4. Mahrem olmayan erkekle kadının elleri dahil vücudunun herhangi bir yeri çıplak olarak temas ederse abdest bozulur.