Gusül Abdesti Alırken Saçları Çözmek ve Küpe Deliğini Yıkamak Şart mıdır?

Müslümanların en önemli maddi ve manevi temizlik görevlerinden birisi gusül abdesti almaktır. Normal zamanlarda gusül abdesti alınabildiği gibi bazı durumlar da bunun bir zorunluluk olduğunu bütün Müslümanlar bilirler. Mesela bir kişi cünüp olduğunda, kadınların adet halinin bitiminde yada loğusalık halinin bitiminde gusül abdesti alırlar. Gusül abdesti almayı gerektiren durumların ayrıntılarını buradan öğrenebilirsiniz.

Peki gusül abdesti alırken nelere dikkat etmek gerekmektedir. Saçı uzun olan ve bu saçını ören kişiler gusül alırken saçlarının örgüsünü açmak zorunda mıdırlar? Bu durumda bir çok konuda olduğu gibi kadın ve erkek arasında farklılıklar vardır. 

Kadınlarda saç örüğü, ziynet ve fıtratdan kabul edilmiştir. Erkeklerde ise saçları örmek ne ziynet ne de erkeğin fıtratındandır. Bundan dolayı saçların çözülmesinde erkek ve kadınlara farklı hükümler verilmiştir. Buna göre;
Kadınların saçları örgülüyse ve çözmek zor olacaksa suyun saç diplerine ulaşması yeterli sayılmıştır. Kadına meşakkat olacağından kadının saç örgüsünü açmasına gerek yoktur. Ancak saç örgüsünden dolayı su saç diplerine temas etmiyorsa örgünün çözülmesi gerekir. Eğer kadının saçları örgülü değilse, saçlarının tamamının ıslatılması farzdır. Bu konuyu Ümmü Seleme, Peygamberimiz'e  sormuştur. Olay şu şekilde gerçekleşmiştir. 

Ümmü Seleme (r. anha) rivâyet ediyor.
Hz. Peygambere sordum:

‐ Ya Resûlallah! Ben saç örgülerine itina edip iyice örgüleyen bir kadınım. Cünüblükten yıkanırken saç örgülerimi çözeyim mi?

Allah’ın Resûlü (sav) sorumu şöyle cevaplandırdı:

‐ Saç diplerine üç avuç su akıtman senin için yeterlidir. Sonra da üzerine su dökünür, (bütün vücûdunu) yıkarsın, böylece güsül abdesti alarak temizlenmiş olursun.

Bu hadis yukarıda anlatmaya çalıştığımız bayanlarla ilgili kısmın da temelini teşkil etmektedir.

Erkekler için ise, şayet saçlarında örgü varsa örgüyü çözmeleri gerekir. Çünkü erkek için saç örgüsünün fıtrat ve ziynet olmadığını söylemiştik.

Gusül Abdesti Alırken Küpe Deliğini Yıkamak Gerekir mi?

Kulağında küpe deliği bulunan birisi gusül abdesti alırken bu deliği ıslatması gerekir. Çünkü bu delik vücudun dış kısmından sayılmaktadır. Kulakta küpe yokken gusül alınıyorsa suyu deliğin üzerinden geçirmek ve elle hafif ovalamak yeterlidir. Bu durumda küpe deliğine suyun girmesinde galebe-i zanna, yani kalbin kanaatine itibar edilir. Kulakta küpe varsa o zaman bu küpe hareket ettirilerek, takılıp çıkarılarak suyun temas etmesi sağlanmaya çalışılabilir.

Kulaktaki küpe delikleri kapanmışsa şayet yıkanmasına gerek yoktur.