Geleceğin Meslekleri

Hayatta vereceğimiz en önemli kararlardan biri de meslek seçimimizdir. Hepimiz ömür boyu sürdüreceğimiz mesleğimizi yaparken mutlu olmak isteriz. Bununla birlikte mesleğimizin getireceği maddi gelir de asla görmezden gelemediğimiz bir meseledir. İşte bu yazımızda ülkemiz ve dünyada gelecek vadeden ve maddi ve manevi beklentilerimizi de karşılayacağını umduğumuz meslekleri derledik.

1. Uzay Rehberi

Birçoğumuz için hâlâ pek mümkün görünmeyen uzay seyahatleri çoktan başlamış durumda. Konu uzay seyahatleri olduğunda ise uzay rehberliği de illa ki gündeme geliyor. Bu konuda yetenek ve merakınız varsa bu seyahatleri düzenleyen firmalar sizin için vazgeçilmez olabilir.

2. Robot Teknisyeni

Cerrahi operasyonlardan sanayiye kadar hayatın birçok alanında kullanımı giderek artan robotların bakım, onarım, operasyonlarının yönetimi gibi durumlarını kontrol edecek donanımlı ve yetenekli kişilere olan ihtiyacı kaçınılmaz. 

3. Nanoteknolojist

Nanoteknoloji kelimesini ilk defa kullanan Tokyo Bilim Üniversitesi’nden Norio Taniguchi 1974’de yayınlanan bir makalede Nanoteknoloji için şu tanımı yapıyor: “‘Nano-teknoloji’ genel olarak malzemelerin atom, atom-molekül ya da moleküler olarak işlenmesi, ayrılması, birleştirilmesi ve bozulmasıdır. Özellikle tıp, enerji, endüstri sahalarında teknik olarak mümkün olması düşünülemeyen bazı şeylerin günümüzde nanoteknoloji sayesinde gerçekleştiği bir gerçek. Bu da nanoteknolojiyi geleceğin gözde meslekleri arasına almaya yetiyor.

4. Enerji Kaynakları Mühendisi

Gezegenimizde bolca bulunan fakat biz insanlar tarafından hunharca kullanılan petrol, doğalgaz gibi kaynaklarına alternatif olarak rüzgâr, hidroelektrik, jeotermal, hidrojen gibi enerji kaynaklarını insanların istifadesine sunmak geleceğin ufku geniş mühendislerini bekliyor.

5. Laboratuvar Teknisyeni / Laborant

Hekimlerin yorumlayacağı bilgilerin ortaya koyarak onların tamamlayıcısı niteliğinde olan laboratuvar teknisyenleri günümüzde olduğu gibi gelecekte de önemini koruyacak gibi gözüküyor.

6. Ulaştırma Mühendisi

Hızla büyüyen şehirlerin en büyük sorunlarından biri de hiç şüphesiz trafik ve ulaşım. Bu şehirlerin yaşanabilir olmaya devam etmesi için bu sorunların en hızlı ve pratik şekilde giderilmesi gerekmekte. İşte tam da bu noktada ulaştırma mühendislerine duyulan ihtiyaç en yüksek seviyeye çıkmakta. Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerinizin olduğunu düşünüyorsanız bu mesleği göz ardı etmeyin deriz.

7. Veri Analistliği

Dünyada hızla artan bilgi nedeniyle veri analistliği uzmanlığı sektöründe %22 büyüme bekleniyor. Verilerin ölçüm ve analiz yöntemlerini tespit ederek verileri işleme yeteneğiniz varsa siz de geleceğin veri madencisi olabilirsiniz.

8. İnsan Kaynakları Uzmanlığı

1980’lerin başından itibaren popülerliğini arttıran insan kaynakları yönetimi günümüzde de hem uluslararası hem de küçük çaplı şirketler için zaruri olmaya devam diyor. İnsan var olduğu sürece insan yönetiminin de var olacağını düşünürsek insan kaynakları uzmanlarına da gelecekte önemli oranda ihtiyaç olacağını söyleyebiliriz.

9. Diyetisyenlik

1990’lı yılların ikinci yarısına kadar pek çok ülkede diyetisyenler daha çok hastaların besin gereksinimlerini karşılayan yiyeceklerin denetimi, kontrolü ve sorumlusu olarak görev yapıyorlardı. Zamanla çeşitli dallarda uzmanlaşan diyetisyenler günümüzde ise spor kulüplerinden birçok özel kuruluşa kadar kendilerine yer bulabilmekteler.

10. Dişçilik

Birçok araştırmacıya göre diş hekimliği hiçbir zaman önemini yitirmeyecek ve kaybolmayacak. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Sandallı “Benim asistan olduğum yıllarda, yani bundan 40 yıl önce insanların ağızlarındaki çürük oranı yüzde 83 idi. Bugün yapılan araştırmalar doğrultusunda da çürük oranının hala yüzde 80'lerde olduğunu görüyoruz. Yani nüfus ile yumuşak gıda tüketim oranındaki artış paralel olduğu için bu çürük oranı hep aynı seviyelerde kalıyor. O yüzden yüzyıllar da geçse diş hekimlerine her zaman ihtiyaç duyulacak” ifadelerinde bulundu.