Adet Halinde Cinsel İlişki Haram mıdır?

İslam dini cinsel ihtiyaçların giderilmesi ve daha birçok hayrı gözeterek müminlerin evlenmelerini tavsiye etmektedir. Evlenen eşlerin cinsel ihtiyaçlarını karşılamaları ve birbirinin gözünü dışarıdan kesmeleri evliliğin önemli gayelerinden  birisidir. Bunun için eşlerin birbiri ile cinsel tatmine ulaşmaları hedeflenmiştir. Bu amaca binaen İslam dini, eşler arası cinsel ilişkide fazla bir sınırlama getirmemiştir. İslam’ın cinsel ilişkide yasakladığı davranışlar sayılıdır. Bunlardan bir tanesi de adet halinde iken cinsel ilişkiye girmektir.

Kur'an’ı Kerim’de konuyla ilgili yasak şu şekilde anlatılmaktadır.

وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُواْ النِّسَاء فِي الْمَحِيضِ وَلاَ تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّىَ يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

“(Ey Muhammed!) Sana kadınların ay halini (hayız) soruyorlar. De ki; o bir Eza’dır. Ay halindeyken onlardan ayrılın; temizleninceye kadar onlara yaklaşıp cinsî münâsebette bulunmayın. Boy abdesti alarak iyice temizlendikleri zaman Allah’ın emrettiği yer (vagina) den onlarla ilişkiye girin/girebilirsiniz. Şüphesiz Allah (her ay temizlendiklerinde kadınlarına) dönenleri sever. O, İyice temizlenenleri (ay halinde önden ve arka organdan cinsel ilişkiye girmekten kaçınanları da) sever.” (Bakara Suresi 222)

İslam Dini’nin koymuş olduğu yasaklar, gelişigüzel ortaya konulmuş kurallar değildir. Her birisinin hikmet adını verdiğimiz bir çok zararı önleyici yönü vardır. Yani bu yasaklar insanın faydasına olan yasaklardır.

Adet halinde ilişki yasağı da aynı şekilde bir çok zararı olduğu için yasaklanmıştır. Yukarıda vermiş olduğumuz ayet-i kerimede adet halinde cinsel ilişki eza olarak nitelenmiştir. Bu ifade ise, bu tarz cinsel ilişkinin hem ruhi, hem de fiziki zararları olduğunu göstermektedir.

Adet Halinde Cinsel İlişkiyi Yasaklayan Hadisler

Allah’ın Resûlü şöyle buyurur: “Kadınlarınızla ay hallerinde cinsel ilişkide bulunmayınız. Ancak cinsel ilişkiye girmeme koşuluyla dilediğiniz şekilde sevişebilirsiniz…

Başka bir hadiste şöyle buyrulmuştur.

“(Helâl görerek veya sakıncasız bularak) Âdet halindeki karısıyla cinsel temasda bulunan kimse, onunla arka organından ilişkiye giren kişi ve bir de gelecekten haber verdiğini idda eden adama bilgi almak için gelip de, onun sözlerini doğrulayan şahıs, Muhammed’e indirilen Kur’ân’a îman etmemiştir.

Adet Halinde İken cinsel İlişkiye Girmenin Hükmü

Adet halinde iken cinsel ilişkiye girmek, yukarıda da vermiş olduğumuz ayet ve hadislerin de gösterdiği üzere haramdır. Bu yüzden eşler isteseler de bu tür bir ilişkiye giremezler. Kendilerine zararlı olmadığını iddia etseler yada ruhi ve fiziki zararlarından korunsalar da bu ilişki haram olur. Çünkü insanların istemesi Allah’ın hükmünü değiştirmez. Bu yüzden bu yasağı çiğneyen eşler günahkar olurlar. Böyle bir yasağın olmadığını iddia edenler, yani bu yasağa inanmadığını söyleyenler ise iman dairesinden çıkmış olurlar.

Adet Halinde Cinsel İlişkiye Girme'nin Kefareti Nedir?

Peygamber Efendimiz, adet halinde ilişkiye giren kişinin maddi durumuna göre bir yada yarım dirhem sadaka vermesi gerektiğini belirtmiştir.

Başka bir hadiste de Peygamberimiz 2/5 dirhem verilebileceğini bildirmiştir. Konuyla ilgili Hz. Ömer'in başından geçen bir olay vardır. 5/2 dirhem ölçüsü bu olaya göre belirlenmiştir. Bu olay şu şekilde gerçekleşmiştir.

Hz. Ömer'in (ra) cinselliğe ilgi duymayan bir cariyesi vardır. Ne zaman ona yaklaşmak istese adetli olduğunu söylemektedir. Hz. Ömer, bu cariyeye bu konuda güvenini yitirdiği için bir defasında yine aynı şekilde olunca cariyeye inanmamış ve onunla yatmıştır. Bu durumda da cariyenin adetli olduğunu anlamıştır.

Gelip durumu peygamberimize anlatınca Peygamberimiz de kendisine 5/2 dinar sadaka vermesini emir buyurmuştur.

Bİr dinar 4,25 gram altına eşittir. Bu kefaret buna göre hesaplanmalıdır. Kişinin bu kefareti ödeyecek maddi gücü yoksa kefaret kendisinden düşer. Bu durumda kişi tövbe ederek Allah'tan af dilemelidir.

Âdet halinde sevişmek de haram mıdır?

Adet halinde haram olan ilişki, cinsel organların teması şeklinde gerçekleşen tam bir cinsel ilişkidir. Bunun dışında, eşlerin birbiriyle oynaşması, sevişmesi helaldir hatta, Peygamberimizin sünnetidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. O da kadının diz kapağı ile göbek deliği arası kapalı olmalıdır.

Konuyla ilgili yasağın sadece cinsel organ ile ilgili olduğunu düşünen İslam Alimleri olsa da aşağıda vereceğimiz hadislere göre göbek ve diz kapağı arası da yasaktır.

Bu konuda Peygamberimizin uygulamalarından birçok örnek vardır. Şimdi bu örneklere bakalım.

Peygamberimizin Hayatından Örnekler

Hz. Aişe validemiz anlatıyor:

(Eşleri olan) bizlerden biri âdet gördüğü zaman Allah’ın Resûlü ona göbekle dizler arasını örten bir örtü örtünmesini emir buyurur, sonra da (tenlerin temasını içerir şekilde) onunla beraber yatardı.

Hz. Aişe validemizin aktardığı başka bir hadise:

Eşleri olan bizlerden biri âdet gördüğü zaman Allah’ın Resûlü (âdet gören eşine göbekle dizler arasını örten) genişçe bir örtü örtünmesini emreder, sonra da onun göğüs bölgesine yönelirdi.

Sevgili Peygamberimizin eşlerinden Ümm-ü Seleme annemiz de şöyle buyuruyor:

Adetli eşlerinden birini okşamak isterse onun altlık edinip örtünmesini emreder sonra okşardı.

Adetli İken Sevişme Konusunda Hadisler

Abdullah b. Sa’d el-Ensârî, Allah’ın Resûlü’ne şunları sormuştur:

- (Yâ Resûlallah!) Âdet görürken karımdan nasıl yararlanabilirim?

Allah’ın Resûlü şöyle buyurdu:

- (Göbekle dizler arasını örten) Örtünün yukarı kısmından; göbek üstü vücût kısımlarından yararlanabilirsin.

Adet Dönemi İlişkilerde Sorumluluk Kimdedir?

Burada kasdettiğimiz sorumluluk, adet döneminde cinsel ilişkiye girildiğinde bunun dini sorumluluğunun kimde olduğu, yani günah yazılacaksa da kime yazılacağı konusudur.

Burada ilk olarak şunu belirtmek gerekir ki, her kadının adet durumu farklıdır. Bazıları düzenli iken bazıları düzensizdir. Bu yüzden erkek, eşinin adetli olup olmadığını, eşi söylemezse anlamayabilir. Kadın adetli olduğunu söylemez ve bu şekilde cinsel ilişkiye girilirse tüm sorumluluk kadının olur. Bu yüzden kadının, kocasına adetli olduğunu ve bittiği zaman da bittiğini açıklaması gerekmektedir. Bittiği zamanı bildirmemekle de günaha girebilir. Çünkü kocasının cinsel ihtiyaçlarını karşılamasına engel olmuş olur.

Özellikle de adet halinde olmadığı halde, adetli olduğunu söyleyerek kocasını kandıran kadın günaha girmiş olur. Bu şekilde yapan kadına Peygamberimiz, lanet etmiştir. Bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır: “Allah, müfessile kadına la’net etsin; onu rahmetinden uzak düşürsün,” buyurdu ve müfessile’yi şöyle tanıttı:

- Müfessile; kocası kendisini arzuladığı zaman; âdet görmeye başlamadığı halde, âdet görüyorumdiyerek kocasını aldatan kadındır.

Burada, erkeğe düşen görev ise kadının adetli olduğu zamanda ona saygı göstermesi, sevgi ve şefkat ihtiyacını gidermesidir. Adetli olduğunu söylediği zamanlarda cinsel ilişki için ısrar etmemesidir. Şayet böyle bir durumda cinsel ilişki için ısrar eder ve ilişkiye girerse erkek de, kadın da günahkar olmuş olur.

Adetten Sonra Cinsel İlişki Ne Zaman Helal Olur?

Kadınların ay hali dönemleri kendilerine hastır. Her kadın için standart bir durum söz konusu değildir. Fizyolojik bir durum olduğu için her fizyolojiye göre farklılık gösterebilir. Mesela, bazı kadınların 6 gün sürerken, bazılarının 10 güne kadar uzayabilir yada bazılarının kolay geçerken bazılarının çok sancılı olabilir.

İslam Alimlerine göre, ay hali en az 3 gün en fazla 10 gündür. Kadının normal zamanlarda düzenli şekilde kaç gün ise o gün bittiğinde adeti bitmiş olur. On gün  dolduğu halde, hala kan gelmeye devam ederse de hükmen bitmiş sayılır.

Ay Hali Biter Bitmez Cinsel İlişkiye Girilebilir mi?

Bu konuda farklı görüşler vardır. Adet bittikten sonra ilişkiye girilebilmesi için alimlerin ileri sürdüğü farklı görüşler şunlardır;

  1. Adeti biten kadının gusül/boy abdesti alması gerekir.
  2. Boy abdesti almadan sadece cinsel organı yıkamak ve normal abdest almak.
  3. Yıkanmasına gerek yoktur, ancak azami süre olan on günden önce bitmişse, bir namaz vakti beklenilmesi gerekir.

Eşler durumlarına göre bu üç durumdan istediklerini tercih edebilirler.