Abdest ile İlgili Bazı Hususlar

Abdest ile ilgili akla gelebilen bazı sorular olmaktadır. Özellikle bayanlar için tesettür ve dikkat edilmesi gereken bazı davranışların abdesti bozup bozmadığı da sorulabilmektedir. Mesele başı açmanın abdesti bozup bozmadığı; kına, saç boyası, oje ve ruj gibi maddelerin abdeste engel olup olmadığı gibi konular merak edilebiliyor. İşte burada bu soruların bir kısmanı kısa ve öz şekilde cevap vermeye çalıştık. İşte cevaplar.

Erkek ve Kadın Birbirine Dokununca Abdestleri Bozulur mu?

Şafii Mezhebine göre aralarında evlenmelerine engel olmayan bir kadın ile bir erkeğin arada bir örtü olmaksızın isteyerek veya istemeyerek birbirlerinin vücuduna dokunmaları durumunda ikisinin de abdesti bozulur. Burada dokunan kişilerin evlenmelerinde engel olmayan kişiler olması şartı önemlidir. Yani baba, sütkardeş, öz kardeş gibi evlenmeleri mümkün olmayan kişiler birbirlerine dokundukları takdirde iki tarafında abdesti bozulmaz. Dokunmada tenin birbirine değmesi de şarttır. Arada elbise varsa abdest bozulmaz. Ayrıca tırnak ve saça dokunmakta abdesti bozmaz. Otobüs gibi umumi yerlerde sıkışıklıktan dolayı arada elbise varken birbirine değmek de abdesti bozmaz.
Hanefi mezhebine göre ise erkek ve kadının birbirine dokunmaları abdesti bozmaz. Dokunanlardan birisi Hanefi birisi Şafii ise Şafii olanın abdesti bozulur. Aşırı bir münasebet gerçekleşirse Hanefilere göre de abdest bozulur.
Hanefi mezhebine göre kadın ve erkeğin birbirine dokunmaları her ne kadar abdeste zarar vermiyorsa da Şafiilere göre bozulduğu için tedbirli davranmak, böyle bir hadise gerçekleştiğinde abdest almak takvaya daha uygundur.

Kadın Başını Açınca Abdesti Bozulur mu?

Abdesti bozan durumlar bellidir ve bunlar fıkıh kitaplarında, ilmihal kitaplarında belirtilmiştir. Bunların içerisinde kadınların başlarını açması yoktur. Bu durumda kadınlar isterlerse kendi evlerinde ister dışarıda başlarını açtıklarında abdestleri bozulmaz.

Kına Yakmak Abdest ve Gusle Engel olur mu?

Kına yaktıktan sonra vücutta kalan sadece kınanın rengidir. Kınanın kendisi ciltte kalmamaktadır. Dolayısı ile kına suyun deri ile temas etmesine engel olmamaktadır. Su deriye temas ettiği için de abdeste yada gusül abdestine engel olmaz.

Saç Boyası Abdest ve Gusle Engel Olur mu?

Kına ve boya gibi durumlarda önemli olan suyun deriye temas etmesidir. Çünkü abdest alırken suyun abdest uzuvlarına, gusül alırken de tüm vücuda temas etmesi gerekir. Bu durumda boyanın mahiyeti önem kazanır. Şayet boya saç derisi üzerinde bir tabaka oluşturuyor ve suyun saç derisine temasına engel oluyorsa abdest ve gusle engel olmuş olur. Kullanılan boya deride tabaka oluşturmuyor ve suyun deriye temasına engel olmuyorsa o zaman abdest ve gusle engel olmamış olur.

Oje ve Ruj Abdest ve Gusle Engel Olur mu?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi abdest ve gusülde esas olan suyun yıkanması gereken uzuvlara temas etmesidir. Oje ve Ruj, suyun tırnak ve dudak ile temasını engellediği için abdest ve gusle engel olur. Oje ve ruj kullanan kişilerin abdest ve gusül almadan önce bu maddeleri temizlemeleri gerekir.

Özetlemek gerekirse suyun deriye temas etmesine mani olan bütün maddeler abdest ve gusle engel olur. Bu konudaki bütün maddeler bu ölçü çerçevesinde değerlendirilmelidir.

Vücutta Dövme Bulunması Abdeste Engel Olur mu?

Öncelikle dövme yaptırmanın kendisi dinimizce caiz değildir. Ancak bir kimse önceden dövme yaptırmış ve yaptırdığı dövmeden pişman olmuş ise imkânı varsa yaptırdığı bu dövmeyi sildirmeye çalışmalıdır. Özellikle de haç gibi dinimizce batıl kabul edilen bir nesnenin resmi ya da ahlaken uygun olmayan bir şekil yaptırılmış ise bu her hâlükârda silinmesi gerekir. Eğer bu dövmeleri silmek mümkün değilse bu durumda kula düşen ciddi bir tevbe ve istiğfarda bulunmak ve Allah Teala’dan af dilemektir.
Dövmenin abdeste engel olup olmayacağı konusuna gelince; dövme deri altına renk veren bir madde enjekte edilerek yapıldığı için derinin üst kısmına suyun temasına engel olmamaktadır. Bu durumda abdestin sıhhatine zarar vermemiş olur. Yani vücutta bulunan dövme abdeste engel olmamakla birlikte dövme yaptırmak Allah Teala’ya karşı saygısızlık, O’nun kuluna verdiği vücut nimetini beğenmeme gibi bir anlam ifade ettiğinden dolayı yaptırmamak gerekir. Yaptırmak caiz değildir.